KRAJ POLEMIKAMA

Berlin dobiva muzej suvremene umjetnosti

24.08.2013 u 10:40

Bionic
Reading

Nakon višegodišnjih polemika, Berlin bi uskoro trebao dobiti muzej suvremene umjetnosti u kojemu će biti smještena gradska zbirka umjetnosti 20. stoljeća i oko 150 milijuna eura vrijedna privatna zbirka koju su gradu donirali kolekcionari Ulla i Heiner Pietzsch, koja uključuje djela umjetnika kao što su Rothko, Dali i Joan Miro

Projekt od 130 milijuna eura još treba odobriti njemačka vlada, koja financira sve troškove, a trebao bi se nalaziti u okviru berlinskog Kulturforuma, sklopa zgrada nedaleko od povijesnog Potsdamer Platza.

Kako piše britanski BBC, ako radovi započnu već iduće godine, novi muzej na preko 9.900 četvornih metara, vrata za posjetitelje mogao bi otvoriti do 2022. godine.

Time bi se konačno razriješilo pitanje prostora koji bi udomio gradsku zbirku moderne umjetnosti; plan je ranije bio preseliti je u prostor u kojemu se sada nalazi Zbirka starih majstora u Gemaldegalerie, koja je pak trebala novi dom naći na Muzejskom otoku. Taj je plan izazvao velike kontroverze zbog visokih troškova procijenjenih na oko 375 milijuna eura.

Njemački ministar kulture Bernd Neumann pozdravio je postignuti kompromis. 'Realizacijom novoga prijedloga povećat će se atraktivnost Kulturforuma, a troškovi zadržati unutar razumnih granica', kazao je Neumann.