IZLOŽBE I ULIČNI SPEKTAKLI

Belgijski grad Mons Europska prijestolnica kulture 2015.

  • Autor: G.K./Hina
  • Zadnja izmjena 24.01.2015 10:35
  • Objavljeno 24.01.2015 u 10:35
Mons

Mons

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: wikipedia

Belgijski grad Mons, koji će od subote godinu dana nositi titulu Europske prijestolnice kulture, posjetiteljima će do prosinca ponuditi tristotinjak raznovrsnih događaja, među kojima se posebno ističe velika izložba posvećena Van Goghu

Izložba se otvara u nedjelju, a na njoj će dvogodišnji boravak slavnoga slikara u Monsu predstaviti 70 njegovih djela.

'Tom izložbom u našu se zemlju vraća veliki genij koji je kod nas počeo crtati', istaknuo je glavni povjerenik projekta Mons-2015 Yves Vasseur.

'Vidjet ćemo u tim Van Goghovim crtežima svu njegovu senzibilnost i ljubav prema radništvu', dodao je u povodu izložbe koja će biti otvorena do 17. svibnja.

U tome frankofonom gradu na jugu Belgije, koji se nada da će titula prijestolnice dati novu snagu regiji teško pogođenoj krizom, ove će se godine otvoriti pet muzeja, kongresni centar i dvije kazališne dvorane.

Unatoč najavljenom snijegu i povećanim mjerama sigurnosti zbog terorističke prijetnje, grad strateški smješten u trokutu Pariz-Amsterdam-London, čija se povijest može pratiti do ranoga srednjeg vijeka, na svečanom otvorenju, na kojem će biti i kralj Filip, očekuje više od 100 tisuća posjetitelja.

Dvadesetak uličnih spektakla, 'svjetlosnih instalacija' i ples na nedavno obnovljenome glavnom trgu posjetiteljima će ponuditi živahno karnevalsko ozračje.

Sveučilišni grad sa 100 tisuća stanovnika, osim što je administrativno središte, može se pohvaliti bogatom arhitektonskom baštinom pod zaštitom UNESCO-a. Početkom dvijetisućitih, Mons je počeo ulagati u kulturu, turizam i nove tehnologije kako bi 'socijalno i gospodarski živnuo', rekao je Vasseur i dodao da tu danas posluju američki 'divovi' Google, Microsoft i IBM, koji potiču osnutak mnogih malih inovacijskih tvrtaka.

Titula Europske prijestolnice kulture trebala bi razbuditi 'uspavanu ljepoticu', ocijenio je Vasseur i podsjetio da je francuski grad Lille, koji je udaljen samo 75 kilometara, doživio preobrazbu otkako je 2004. ponio tu titulu. A Liverpool je isti uspjeh doživio 2008.

Cijena projekta od 70 milijuna eura možda je i izazvala nervozu, no organizatori odgovaraju da će se svaki uloženi euro vratiti pet puta.

Mons titulu Europske kulturne prijestolnice dijeli s češkim gradom Plzenom, a iduće će ih godine naslijediti španjolski grad San Sebastian i poljski grad Wroclaw.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!