KRUNO ČUDINA

Bdjenje

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.02.2009 11:25
  • Objavljeno 26.02.2009 u 00:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Izdavač: Aora

Istina, na ruku im ide i psihoanaliza, koja je u središte interesa postavila 'napetosti' na relaciji oca i kćeri, majke i sina.
Sve to nije zanimalo, a kamoli opterećivalo Krunu Čudinu kada je s tek kojom godinom preko dvadesete započeo pisati roman posvećen od prve do zadnje stranice jednom, odnosno dvojici - ocu i sinu.

Pisao je onako kako se takva tema jedino može nadvladati; negdje iz dubine želuca i u dugim trzajima. Ali talozi iz kojih je nastala njegova proza, nisu teški, gorki, mračni - mada sam tekst često upravo takav dojam ostavlja - već je u njih upisana pripadnost, odanost i, čemu se skanjivati te riječi, ljubav. Jer Krunin lik, sin koji bdije s bolesnim ocem i nad njim, uvjeren da je to posljednja noć koju će provesti zajedno, ima rijetku privilegiju da je na vrijeme dospio reći sve što je trebalo.
'Bdjenje' nije nastalo kao nadoknada propuštenih prilika, njime se ništa ne ispravlja ili zaglađuje, jer se reklo sve što se trebalo, a nije trebalo puno.

Ostalo je samo da u noći bdjenja beskonačno koračaju, a njihov je beskraj sveden na nekoliko metara između dviju prostorija kućice podno zagrebačkog podvožnjaka. I da se, ako im uspije - a uspijeva im - zajedno smiju. (Barbara Matejčić)

Kruno Čudina, rođen je 1979. godine u Zagrebu. Studirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Piše prozu i poeziju. Objavljivan u časopisima i knjigama: Vijenac, Zarez, Ekran priče_04, Najbolje hrvatske priče 2006., 'Da sam Šejn' ( knjiga natječaja časopisa Bestseler ), KA/OS, Tema, RE: i Poezija. Bio je jedan od osnivača i član književne skupine Eventualisti, s kojom je objavio zbornik eventualizma 'Nagni se kroz prozor', u izdanju nakladničke kuće Celeber. 'Bdjenje' je njegov prvi roman koji objavljuje. Trenutno uređuje zbirku pjesama, zbirku kratkih priča i piše svoj drugi roman.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi