STRATEGIJA ZA KULTURU

Bandićeve vizije: Vinogradi iznad Ilice, opera, muzej klavira...

27.06.2016 u 12:40

Bionic
Reading

Članovi Odbora za kulturu stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti predstavili su program 'Pokretanja kulture u novim i neočekivanim smjerovima', a ti neočekivani smjerovi protežu se od nove zgrade opere, preko vinograda nad Ilicom do dječjeg festivala, izgradnje novih i obnove starih muzeja

Odbor za kulturu, kojim predsjeda spisateljica i izdavačica Milana Vuković Runjić, u prostorijama stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada u Praškoj ulici predstavio je planove vezane uz kulturu Grada Zagreba koji bi trebali biti realizirani do 2020. godine. Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport najavio je infrastrukturne projekte te istaknuo dva kapitalna: izgradnju nove scene koju je predstavio kao gradnju opere te uređenje nove gradske knjižnice.

Ta dva projekta nazvao je 'gorućim problemima zagrebačke kulture', a plan im je kroz revitalizaciju Paromlina srediti modernu knjižnicu, dok će polivalentna dvorana koju je opisao kao 'nešto između HNK-a i Lisinskog' imati oko 1.200 mjesta, a gradnja je planirana na dijelu slobodnog prostora između zgrade Gradske uprave i Nacionalne i sveučilišne biblioteke. Najavio je da bi dva arhitektonska natječaja za te projekte mogla biti raspisana tijekom listopada ove godine.

Teoretičar filma Daniel Rafaelić prikazao je stari film o nekadašnjoj kavani Korzo što je bio uvod u izlaganje Milane Vuković Runjić koja je najavila obnovu kavane pričajući o njezinoj prošlosti i poznatim gostima, među kojima se isticao pisac Antun Gustav Matoš.

'Lijepo je raditi nove stvari, a nekada je lijepo vratiti se i starima', rekla je Vuković Runjić. 'S obzirom na to da Zagreb svjedoči turističkom bumu, kavana Korzo je još jedno mjesto koje će upotpuniti ponudu', rekla je i dodala da je prostor kavane u državnom vlasništvu te da ne očekuje probleme pri realizaciji obnove za koju misli da su dovoljne naredne dvije godine.

Dugogodišnja voditeljica kazališta Žar ptica Marija Sekelez najavila je festival za djecu koji će startati idućeg proljeća, a cilj je predstaviti stvaralaštvo zagrebačkih osnovnoškolaca. Kustosica Muzeja grada Zagreba Vesna Leiner najavila je da će se u Petrićevoj ulici, uz Muzej Domovinskog rata, raditi i muzej Zagreb u Domovinskom ratu.

Nenad Jandrić, voditelj Scene Amadeo najavio je sadnju vinograda u samom centru Zagreba, iznad Ilice, na potezu od Kule Lotrščak do Mesničke ulice, na mjestu gdje su ranije bili posađeni vinogradi. Dio prostora bili bi, kazao je, diplomatski vinogradi, u kojima bi se o sadnicama brinuli diplomati koji borave u Zagrebu.

Na pitanje o budžetu najavljenih projekata prisutni na predstavljanju planova za razvoj kulture u Zagrebu nisu dali konkretniji odgovor.

Od muzejskih sadržaja, ali vezanih uz Gornji grad, Ivica Lovrić najavio je financiranjem sredstvima EU-a krenuti u rekonstrukciju Prirodoslovnog muzeja i obnovu njegova stalnog postava. 'U blizini je i Palača Gvozdanović koju želimo urediti. Na Trgu sv. Marka 9, u zgradi koja je u lošem stanju, pripremamo Muzej klavira sa svakodnevnim glazbenim aktivnostima', rekao je te najavio još obnovu Muzeja za umjetnost i obrt, otvaranje još jedne lokacije Etnografskog muzeja u Kačićevoj ulici, a najposjećeniji Tehnički muzej, također, trebao bi krenuti u obnavljanje dodatnih prostora i sređivanje boljeg postava vezanog uz Teslu.