A. S. BYATT

Autorica hit romana 'Zaposjedanje' preminula u 87. godini života

17.11.2023 u 19:38

Bionic
Reading

Britanska književnica i dobitnica Bookera, Antonia Susan Byatt poznatija kao A.S. Byatt, umrla je u 87. godini, priopćio je njezin izdavač

Byatt, čija je karijera trajala 60 godina, najpoznatija je po svome romanu iz 1990. godine 'Zaposjedanje: romansa'.

Izdavač Chatto & Windus koji djeluje u sklopu nakladničke kuće Penguin Random House, opisao ju je kao 'jednu od najvažnijih spisateljica i kritičarki našeg vremena'.

'Umrla je mirno u svome domu okružena bližom obitelji', stoji u priopćenju. 'Antonia je imala izvanredan um koji je stvarao jedinstvenu kreativnu viziju'.

Godine 1990. objavila je roman 'Zaposjedanje' koji ju je proslavio, postao najprodavanija knjiga godine i osvojio prestižnu Bookerovu nagradu za fikciju iste godine.

Prema romanu je snimljen istoimeni film s Gwyneth Paltrow u glavnoj ulozi, a i njezina sljedeća knjiga 'Anđeli i demoni' također je dospjela na filmsko platno.

Byatt je izazvala kontroverze 2003. kada je kritizirala odrasle koji su čitali popularne knjige o Harryju Potteru britanske autorice JK Rowling.

'U magičnom svijetu gospođe Rowling nema mjesta za numinozno. Pisano je za ljude čiji su imaginativni svjetovi ograničeni na televizijske crtiće i pretjerane zrcalne svjetove sapunica, reality televizije i tračeve o slavnima', napisala je.