WIENER FESTWOCHEN

Austrijski kritičari izrazito negativno o novoj Frljićevoj predstavi

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 01.06.2016 16:09
  • Objavljeno 01.06.2016 u 16:09
Oliver Frljić

Oliver Frljić

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec / PIXSELL

Nova predstavlja Olivera Frljića nazvana ‘Unsere Gewalt und eure Gewalt’ tj. ‘Naše nasilje i vaše nasilje’ imala je premijeru na poznatom austrijskom kazališnom festivalu Wiener Festwochen. Austrijski su kazališni kritičari većinom negativno ocijenili predstavu, a najoštriji je bio kritičar Die Presse koji ju je nazvao 'glupom te cinizmom bez mjere i smisla’

‘Najgora točka sezone’, ‘laički odigrano’, ‘dosađuje u grčevitim pokušajima šokiranja’ - to su samo neke od negativnih kvalifikacija kojom je Norbert Mayer iz konzervativnog dnevnika Die Presse počastio novu predstau Olivera Frljića, koja je imala premijeru na Wiener Festwochen 29. svibnja. Predstava koja je inspirirana ‘Estetikom otpora’ Petera Weissa je opisana kao ‘opći napad na sve i svakoga’, ‘antizapadna i antiliberalna’ te ‘insinuira kako u Europi već postoje fašističke tendencije’.

Kritika u Die Presse je vrlo negativna, a slično zaključuje i liberalni Der Standard, doduše s mnogo manje vehementnosti. ‘Naše nasilje i vaše nasilje’ se opisuje kao ‘iritantan kazališni uradak’, koji traje ‘predugih 75 minuta’ s ‘neugodnim vonjem školskog kabarea’.

APA pak piše da je riječ o ‘plakativnoj predstavi koja pokušava sve kako bi provocirala’ te zaključuje da se iz Frljićeve inscenacije ne može ništa spoznati, ali da ima visok potencijal za izazivanje ljutnje. Pretežito negativnu ocjenu predstave donosi i kazališni portal Nachtkritik, koji konstatira da Frljić promašuje metu te da se koristi 'antiintelektualnim kazališnim sredstvima'.

Donekle je pak pozitivan tekst objavljen u Wiener Zeitung, u kojemu se 'Naše nasilje i vaše nasilje' opisuje kao predstava 'u kojoj nema tabua' u svojem bavljenju odnosnom i povezanošću fašizma i kapitalizma.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!