HDLU

Artomat i ove godine uz svjetleće lampione i zabavne poklone

12.12.2012 u 14:03

Bionic
Reading

Uskoro počinje treći sajam nekonvencionalnih umjetničkih predmeta, koji će se održati od 14. do 23. prosinca u Domu hrvatskih likovnih umjetnika, na Trgu žrtava fašizma bb

ArtOmat spaja kreativce različitih područja koji svojim nekonvencionalnim razmišljanjem sudjeluju u kreiranju izuzetno inspirativnog programa u jedinstvenoj atmosferi Doma hrvatskih likovnih umjetnika. Stoga i ove godine, osim najoriginalnijih izlagača, posjetitelji će moći uživati u bogatom popratnom program, edukativnim radionicama, performansima ili se opustiti u lounge zoni artOmata koju ove godine uređuje dizajnerica Ana Tevšić

Na trećem artOmatu predstavlja se 143 autora, a sajam počinje s ART FOR ALL festivalom na kojem se posjetitelji mogu okušati u različitim kreativnim područjima sudjelovanjem na radionicama kao što su Radionica Kamensko, Maraton portretiranja, Radionica Kandinsky. Budući da se radi o festivalu različitih kreativnih iskustava, svaka radionica u sklopu Art for all festivala tematski je drugačija.

U subotu, 15. prosinca, počinje Maraton portretiranja – disciplina u kojoj renomirani umjetnici raznim tehnikama slikaju portrete zainteresiranim posjetiteljima, dok će se istovremeno u suradnji s Udrugom Prijatelji životinja održati Dan tetoviranja (Solidarnost 269).

U nedjelju, 16. prosinca, počinje četverodnevna Radionica Kamensko, nastala u suradnji Hrvatskog dizajnerskog društva i udruge Kamensko, a dio je serije radionica Extraordinary Design započete 2011. Radionicu će voditi profesionalni modni i produkt dizajneri s članicama Udruge Kamensko, na kojoj će se dvoje posjetitelja okušati u dizajniranju proizvoda na teme: Novi život stare odjeće, Šivaonica modnih
dodataka, Novo ruho Božića, Obuci poklon!. Pokrovitelj radionice je Ured za ravnopravnost spolova.

Istovremeno će se u nedjelju zbivati Kandinsky – kreativno iskustvo gdje će posjetitelji, slikajući po velikom platnu uz lagani ritam glazbe sa povezom oko očiju, doživjeti sjedinjenje glazbe i pokreta kista. Nedjelja se zatvara glazbenim performansom Protection Ksenije Ladić

U sklopu Art for all festivala također je nezaobilazna radionica Pekmez med, koja će se održati 16. i 17. prosinca, a na kojoj će se izrađivati plišani medvjedi (Medo Štedo, Urbanka, Erste).

Ove godine po prvi put, od 15. do 19. prosinca, Galerija Siva/AKC Medika aktivirat će underground prostor Doma hrvatskih likovnih umjetnika gdje će predstaviti svoj program GRAFFITI TAKE OVER/from the underground. Na programu, posjetitelji će moći izrađivati skice, naljepnice i kolaže na tematskim radionicama, moći će pogledati izložbu i filmove ili prelistati grafiti magazin Zagreb Fever.

Nakon Art for all festivala započinju umjetnički performansi, muzički nastupi te serija besplatnih edukativnih likovnih radionica.

U utorak, 18. prosinca na performansu Taktilne prošlosti, nastalim u suradnji sa Klubvizijom SC, umjetnici tematiziraju specifičan prostor Galerije Bačva kroz izvedbu proširenog filma u tišini. Taj isti dan, nakon zatvaranja sajma, program se ekstenzivno nastavlja u Vip klubu gdje će skladateljica Ana Horvat izvoditi elektroakustičku glazbu za sve iskrene ljubitelje elektroničkog zvuka.

U drugoj polovici artOmata posjetitelje očekuje performans Kapulica & Lampioni koji će se održati u četvrtak, 20. prosinca. Dan poslije, 21. prosinca, uoči kraja artOmata, a možda i svijeta, prema kalendaru Maja, očekuje nas Sudnji dan – nezavisni festival kreativnih komunikacija.

Posljednji vikend artOmata završava božićnim sniženjima te plesnim performansom She Dervish

Osim kupovine te inspirativnog programa, posjetitelji mogu uživati u lounge zoni artOmata koju je ove godine uredila više nagrađivana produkt dizajnerica Ana Tevšić, također zaslužna za uređenje izlagačkog prostora članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

artOmat je otvoren od 14. do 23. prosinca, radnim danom od 11 do 20 sati, vikendom od 11 do 19 sati. Ulaz na artOmat je besplatan, kao i sav sajamski program.