RIJEČKI APOKSIOMEN

Antički atleta izvađen iz Drave

21.11.2008 u 00:00

Bionic
Reading

Kamena skulptura antičkog atleta izvučena je danas u rijeci Dravi kod Osijeka, na mjestu ostataka kamenog mosta cara Hadrijana iz drugog stoljeća, i to je prva arheološka skulptura pronađena i izvađena iz neke rijeke u Hrvatskoj

Kamena skulptura antičkog atleta izvučena je danas u rijeci Dravi kod Osijeka, na mjestu ostataka kamenog mosta cara Hadrijana iz drugog stoljeća, i to je prva arheološka skulptura pronađena i izvađena iz neke rijeke u Hrvatskoj

Po riječima Krune Zubčića iz Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskoga restauratorskog zavoda, 'to je vrlo vrijedno otkriće, antička skulptura mladića, visoka oko metra, vidljivo fine izrade koja će biti restaurirana u osječkom restauratorskom zavodu. Nakon toga će najvjerojatnije biti izložena u osječkom Arheološkom muzeju'.

Oštećena skulptura rimskog mladića izronjena je s dubine od oko tri i po metara, a prije toga obavljena su podvodna istraživanja u suradnji s mađarskim arheolozima, specijalnom podvodnom opremom.

Današnje izvlačenje iz Drave pomogli su i članovi osječkoga ronilačkog kluba Murse, kazao je Zubčić. Dodao je da je 'riječ o prvoj skulpturi pronađenoj i izronjenoj u nekoj rijeci u Hrvatskoj' te da je taj posao dio projekta arheološkog istraživanja rijeka koje financira Ministarstvo kulture. Činjenica je da je mnogo vrijednih arheoloških nalazišta ne samo u moru, nego i na dnu naših rijeka, istaknuo je.

Uz otkrivenu skulpturu antičkog atleta u Dravi u Donjem gradu u Osijeku, podvodnim istraživanjem otkrivena su i četiri sačuvana velika kamena bloka mosta cara Hadrijana. Nažalost, kazao je Zubčić, most koji je bio dobro sačuvan miniran je u tri navrata, 1935, 1938. i 1985. zbog plovnog puta. Dio kamenih dijelova mosta s reljefima nalazi se u osječkom muzeju.

Za velike suše 2003, kada je vodostaj rijeke Drave bio najniži unazad 50 godina, izvirili su kameni ostaci toga mosta, u blizini kojega su bili vidljivi i ostaci triju drvenih brodova za koje se pretpostavljalo da potječu iz 17. ili 18. stoljeća, ali istraživanja nisu obavljena.

Osijek je nastao na temeljima antičke Murse koji se intenzivno razvijao u doba rimskog cara Hadrijana. Colonia Aelia Mursa poharana je u nekoliko navrata, a zadnji put razorili su je Huni 441. godine.