KULTURNA PRIREDBA

Ansambl 'Lado' nastupio u Beču povodom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU

22.01.2020 u 23:31

Bionic
Reading

U Beču je Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske 'Lado' održao koncert povodom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske ‘Lado’ održao je koncert u srijedu navečer u svečanoj dvorani bečke vijećnice u povodu predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske Unije.

Uoči koncerta hrvatsko izaslanstvo na čelu sa veleposlanikom Danijelom Glunčićem primio je bečki gradonačelnik Michael Ludwig, koji je rekao, kako Beč i Zagreb imaju tradicionalno izvrsne prijateljske odnose i suradnju te da je povod susretu povijesni događaj - predsjedanje Hrvatske Vijećem EU, koji će Hrvatska izvrsno odraditi i iskoristiti da ‘naše tradicionalno prekrasne odnose i dijalog još više promičemo na svim razinama’.

Ta kulturna priredba u prepunoj svečanoj dvorani Wiener Rathausa okupila je više od 500 uzvanika, uglednike iz političkog, gospodarskog, kulturnog, diplomatskog života Austrije i goste iz Hrvatske. Među njima bili su zastupnik u Austrijskom parlamentu i predsjednik njegova odbora za europske poslove Reinhold Lopatka, glavni tajnik austrijskog ministarstva vanjskih i europskih poslova Peter Launsky- Tieffenthal, pročelnica za kulturu i znanost Grada Beča Veronica Kaup- Hasler, pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu Milana Vuković Runjić i drugi.

Prije nastupa ansambla ‘Lado’ bečku je publiku pozdravio hrvatski veleposlanik u Beču Danijel Glunčić, koji je govorio o značaju, važnosti i prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske Unije, te kulturi kao bitnom elementu povezivanja naroda i država.

Zastupnik u Austrijskom parlamentu Lopatka izrazio je uvjerenje da će Hrvatska, najmlađa članica EU, vrlo uspješno predsjedati Vijećem Europske Unije, baš kao što je jako uspješna i na sportskom području - u nogometu i u rukometu.

‘Lado’ oduševio bečku publiku

‘Dobrodošli u Beč’, pozdravila je na hrvatskom jeziku goste u Gradskoj vijećnici pročelnica za kulturu Grada Beča Veronica Kaup - Hasler naglasivši izuzetnu suradnju i veze s Hrvatskom  posebice na kulturnom području.

Nastupivši u izvornim narodnim nošnjama, ansambl ‘Lado’ izveo je 70- minutni izbor iz programa pod nazivom ‘Antologija III ‘ koji su izveli prigodom obilježavanja 70 godišnjice

Lada: od žetvenih  baranjskih, šokačkih običaja, Vrličkog kola i drmeša do podravskih svatovskih plesova.

Bilo je to promotivno glazbeno - plesno putovanje kroz raskoš bogatstva raznolikosti drevne tradicijske baštine različitih područja Hrvatske.

Profesionalnom izvedbom u šest koreografija hrvatskih tradicijskih plesova, pjesama i običaja ansambl ‘Lado’ oduševio  je bečku publiku, koja ih je nagradila dugotrajnim pljeskom.

Ta kulturna  manifestacija  održana je  u organizaciji hrvatskog veleposlanstva u Austriji, u suradnji sa Gradom Bečom i Gradom Zagrebom.

Pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu Milana Vuković Runjić ocijenila je da je svečanost  i koncert u bečkoj vijećnici bio ‘divan prikaz vjenčanja Hrvatske  s EU-om na početku njezinog predsjedanja’.

Bio je to ujedno prvi koncert u sklopu 16. po redu Ciklusa hrvatskih glazbenika u Beču, nekadašnjeg Festivala hrvatske glazbe, koji će se ove godine povodom prvog predsjedanja Hrvatske Vijećem EU održati tijekom prvih šest mjeseci  u Beču.