26. IZDANJE

Animafest predstavio program i duplo više open-air projekcija

06.04.2016 u 15:40

  • +5

Presica Animafesta

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: animafest.hr

Bionic
Reading

Svjetski festival animiranog filma Animafest održat će se u Zagrebu od 6. do 11. lipnja. Na jedinom hrvatskom festivalu A-kategorije bit će prikazano više od 300 filmova. Filmove će puštati u kinima Europa i Tuškanac i Zagrebačkom plesnom centru. Ove godine ponovno ćemo imati priliku gledati dvostruko više besplatnih projekcija na otvorenom u parku Zrinjevac prije početka festivala, ali najavili su i projekcije po zagrebačkim kvartovima

Za središnji program, koji se sastoji od kategorija dugometražni, kratkometražni, dječji, studentski i hrvatski film, stiglo je više od 1.700 prijava iz 70 različitih zemalja. Selektori filmova koji će se puštati su umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić te ostali članovi selekcijske komisije Ana Hušman, Draško Ivezić, Nikica Gilić, Martina Meštrović, Vesna Meštrić i Martina Peštaj.

Od 850 prijavljenih radova za kratkometražno natjecanje uvršteno je 46 radova među kojima su i velikani poput Georgesa Schwizgebela koji je 2014. na festivalu nastupio s filmom 'Romansa', Britanac Phil Mulloy čija je najpoznatija animacija trilogija 'Netolerantnost', Igor Kovalyov koji nastupa filmom 'Before Love' koji je ove godine osvojio Grand Prix na HAFF-u i Theodor Ushev iz Kanade koji peti put sudjeluje u Animafestu. Među ostalim, dolazi nam krema kineske nezavisne animacije koju čine Lei Lei, autor festivalskog plakata i trailera 2014., Jie Shen, Haiyang Wang te Xi Chen i Xu An kojima ovo nije prvo sudjelovanje na festivalu. Potrebno je istaknuti i da su ove godine čak četiri hrvatska filma ušla u natjecanje autora Marko Tadić filmom 'Moving Elements', Martina Meštrović s 'Peter's Forest', Veljko Popović s 'Planemo' i prvi put Vladimir Kanić filmom 'Only Lovers Leave to Die' koji se na konferenciji za medije javio putem Skypea i malo objasnio nastanak svoga filma.

Najavna špica Animafesta 2016.

'Only Lovers Leave to Die' temelji se na istinitoj priči te naslov objašnjava koncept i radnju filma. Pozvali su art direktora koji je u takozvani magic box stavio različite predmete. Kanić nije znao koji su predmeti unutra niti je imao utjecaja na to, a potom je iz kutije vadio jedan po jedan predmet i svaki je doprinio filmu na svoj način. Na primjer, prvo što je izvadio jest konfeti šuter. Izmjerili su duljinu hica i ta brojka odlučila je o duljini filma(šest minuta i 38 sekundi). Zadnja dva predmeta koja su ostala bile su lutke i to ih je potaknulo na to da u film uvrste dijalog. Htio je prekršiti sva pravila i izmisliti novi filmski jezik.

Natjecanje dugometražnog filma donosi devet iznimno atraktivnih naslova različitih tema i tehnika – od hvaljene 'Anomalise'
Charlieja Kaufmana i Dukea Johnsona, preko španjolske ekološke senzacije Psiconautas, 'The Forgotten Children' Pedra Rivera i Alberta Vázqueza, do američke dokumentarističke senzacije i laureata Sundancea, filma 'Nuts!' redateljice Penny Lane. Stvarnim događajima inspirirani su 'Sabogal', snažna politička drama o ljudskim pravima utemeljena na nedavnoj kolumbijskoj prošlosti, te 'The Magic Mountain' rumunjske autorice Ance Damian o borcu protiv komunizma kojem je glas posudio Jean-Marc 'Barr. April and the Extraordinary World' Christiana Desmaresa i Francka Ekincija priča je o djevojčici koja traži nestale roditelje u vrijeme Napoleonove diktature, dok je dječji film 'Extraordinary Tales' Raula Garcie vizualno raskošna ekranizacija pet kratkih priča Edgara Allana Poea. Posljednja dva naslova u dugometražnom natjecanju stižu iz Japana. To su znanstvenofantastični 'Harmony' dvojca Michaela Ariasa i Takashija Nakamure te cyberpunk priča 'The Empire of Corpses', u čijem je središtu partner Sherlocka Holmesa – John Watson.

RTL Autor: RTL

Kategorija filmova za djecu podijeljena je u četiri podvrste - predškolci, niži razredi, viši razredi i srednjoškolci, a birala ih je medijska pedagoginja Martina Peštaj. Od 403 prijavljena filma odabrano ih je 41 te jedan pripada Ivani Guljašević Kuman koji se zove 'Prehlađeni vuk'. Ovaj segment prikazat će animacije različitih tehnika poput pijeska i crteža na staklu, klasične crtane i 3D animacije pa čak i animirani suši. Usto, Animafest će, kao i prethodnih godina, za najmlađe organizirati radioničke edukacijske programe, nastavljajući tako odgajati nove generacije gledatelja i budućih animatora.

'Studentska selekcija ove je godine bila iznimno raznovrsna i šarolika, predstavljala je najrazličitije poetike i tehnike animacije, tradiciju prerađenu kroz očište mladih autorica i autora, kao i najnovije tendencije i smjerove digitalne animacije i multimedijske poetike. Mađarski i drugi srednjoeuropski animirani filmovi, često uklopljeni u tradicije apsurda i egzistencijalizma, predstavljat će poslasticu za zagrebačku publiku, naviklu na autorski animirani film, a japanski, korejski, kineski i tajvanski studentski radovi oduševit će i visokom razinom izvedbe i uspješnim modelima modernizacije istočnoazijskih umjetničkih tradicija', rekao je Gilić. Izdvojio je nekoliko zanimljivih ostvarenja, među kojima i 'Velodrool' (Sander Joon), 'Nothing you Need to See' (Keigo Ito) i 'The Apple Core' (Remy Mathilde).

Na filmske programe nadovezuje se i treće izdanje Međunarodnog znanstvenog skupa o animiranom filmu, Animafest Scanner III. Osim toga, program se grana u galeriji ULUPUH, u projektu Animation goes MSU! te u svijetu videoigara i AV performansa.

Dobitnici nagrada Animafesta izravno se kvalificiraju ne samo za nagradu Oscar, već i za Cartoon d'Or, od milja nazivan europskim Oscarom, pa je upravo Oscarima posvećena jedna od ovogodišnjih tematskih cjelina. U sklopu nje publika će moći vidjeti najeksperimentalnije animirane filmove koji su kroz povijest osvajali tu nagradu, potom blok oskarovaca po izboru višestruko nagrađivanog autorskog para Marcy Page i Normanda Rogersa te konačno domaće naslove koji su konkurirali za nagradu Američke filmske akademije. Druga tematska cjelina posvećena je fenomenu Animanarchy ili Animation in the Raw te će uz povijesni pregled ključnih naslova, nastao u suradnji s kustosom Alexisom Hunotom, donijeti i izbor iz novije produkcije.
Kao što je već objavljeno, Nagradu za životno djelo 2016. Vijeće Animafesta dodijelilo je belgijskom animacijskom velikanu Raoulu Servaisu. On će nagradu osobno primiti na otvaranju festivala, a njegovi će radovi biti predstavljeni u programu Majstori animacije.

Tea Stražičić napravila je ovogodišnju špicu Animafesta i plakate. Diplomirala je na Akademiji likovne umjetnosti na odsjeku za animaciju. Ilustratorica je i redateljica animiranih filmova koja iza sebe ima i raznolik opus radova poput videoigara, iPad aplikacija i digitalnih stripova. Ilustratorica na projektu Ive Vlašimsky 2sa2 objavljuje edukativni iOS app za djecu Animation goes MSU 2014. <sa sestrom Martom ima studio SCHWESTERN SISTERS koji proizvodi cyberart spotove i stripove.
O svojoj špici rekla je da su je inspirirali glazbeni videi pretežito elektronske glazbe i da je uvrstila dio interneta, to jest stvorila je vlastite emotikone.