KRALJ AUKCIJA

Andy Warhol najprodavaniji umjetnik 2012.

08.01.2013 u 11:29

Bionic
Reading

Kralj pop arta Andy Warhol najprodavaniji je umjetnik na aukcijama održanim prošle godine. Njegova djela prodana su za ukupno 380,3 milijuna dolara

Među najskupljim Warholovim radovima otkupljenim prošle godine su 'Dupli Elvis', prodan po cijeni od 37 milijuna dolara, te 'Kip slobode' iz 1962, koji je ostvario iznos od 43,7 milijuna dolara.

Warhol je 2012. po prodavanosti potukao neke od dosad najtraženijih umjetnika poput Pabla Picassa i laureata 2011. Zhang Daqiana, kao i najskupljeg živućeg slikara Gerharda Richtera, čija su djela lani ipak dosegla manji iznos.

Prema pisanju magazina Bloomberg, Warholovi radovi dosad prodavani na aukcijama ostvarili su ukupan iznos od 29 milijardi dolara, dok je Picasso i dalje prvi na listi svih vremena s iznosom od šest milijardi prihoda od prodaje.

Prošla godina bila je izuzetno uspješna za moderne i suvremene umjetnike koji su bili najtraženiji na aukcijama u Sotheby'su, Christie'su te aukcijskoj kući Phillips de Pury & Co.

Samo u aukcijskoj kući Christie's djela suvremenih umjetnika Franza Klinea, Jeffa Koonsa, Jean-Michel Basquiata i Richarda Diebenkorna ostvarila su iznos od 412,2 milijuna dolara.

Najveća prošlogodišnja akvizicija na aukciji je 'Krik' norveškog slikara Edvarda Muncha, prodan za 119,92 milijuna dolara.

Najprodavanije slike pogledajte u fotogaleriji.