HRVATSKA DIZAJNERICA

Ana Barbić Katičić osmislila izgled novog trofeja FIFA-e

07.01.2017 u 19:07

Bionic
Reading

Hrvatska dizajnerica Ana Barbić Katičić, koja je osmislila izgled novog trofeja FIFA-e za najboljeg nogometaša svijeta, rekla je u petak kako je bila vođena jednostavnošću i minimalizmom koji bi trebali odražavati istinske vrijednosti Svjetske nogometne federacije, čiji je ugled narušen u posljednje vrijeme korupcijskim skandalima

'Kada sam prvi put vidjela završeni trofej, bila sam preplavljena emocijama, bila sam puna strasti. On sadrži jednostavnost i minimalizam koji su bili ideja za pehar', rekla je Katičić za internetsku stranicu FIFA-e.

'Ovime smo izrazili ista vjerovanja koja ne bi trebala odstupati od klasičnog dobro poznatog identiteta FIFA-e. Izgled trofeja poštuje iste vrijednosti koje su bile kamen temeljac sporta od prvih dana FIFA-e', dodala je.

Pehar uključuje loptu iz finala prvog svjetskog prvenstva između Urugvaja i Argentine 1930. ispod koje se nalazi zaglađeno postolje.

Težak je 6,4 kilograma i bit će dodijeljen u ponedjeljak u Švicarskoj na ceremoniji naziva The Best FIFA Football Awards 2016. najboljem nogometašu svijeta u prošloj godini, najboljoj nogometašici i trenerima.

Pehar je po zamisli hrvatske dizajnerice izradila kompanija Adon Production pored Züricha. Katičić je ondje je doputovala iz Zagreba, a konačnu verziju joj je predstavio Zvonimir Boban, zamjenik glavnog tajnika FIFA-e.

'Lopta na vrhu trofeja predstavlja povijest nogometa, ali i povijest FIFA-e', rekao je Boban.

'Trofej pokazuje poštivanje nogometne tradicije imajući pritom moderan izgled. To ga čini istinskim postmodernim trofejom', dodao je.

O najboljima u prošloj godini odlučit će glasovi kapetana i trenera nacionalnih reprezentacija, dok će drugih 50 posto glasova doći od navijača i novinara.