VJETAR U LEĐA

'Alfi' Une Gunjak na Torino Film Labu dodijeljeno 50.000 eura

28.11.2017 u 18:44

Bionic
Reading

Autorica Una Gunjak za svoj prvi dugometražni igrani film 'Alfa' dobila je potporu Torino Film Laba, koji podupire prve i druge filmove mladih redatelja, izvijestio je u utorak Hrvatski audiovizualni centar (HAVC)

Film Une Gunjak nastaje u koprodukciji Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Francuske i Italije, a dodijeljena mu je potpora u iznosu od 50 tisuća eura.

Deseto izdanje Torino Film Lab Meetinga održalo se 24. i 25. studenog u sklopu Filmskog festivala u Torinu, a okupilo je više od 300 filmaša iz cijelog svijeta. Predstavljeno je 12 projekata u završnim fazama razvoja.

Una Gunjak autorica je višestruko nagrađivane 'Kokoške' koja je nastala u njemačko-hrvatskoj koprodukciji za koju je, među ostalim, dobila i Europsku filmsku nagradu za najbolji kratkometražni film 2014. godine.

'Alfu' je počela razvijati 2015. godine na rezidenciji Cinéfondation, a projekt je podržao i Desk Kreativne Europe – Potprograma MEDIA te Filmskog fonda Sarajevo grad filma, ističu iz HAVC-a.

Una Gunjak je 2008. diplomirala filmske studije pri Sveučilištu u Torinu, a 2010. magistrirala je montažu na prestižnoj National Film and Television School u Londonu gdje trenutno živi i radi kao montažerka i redateljica igranih i dokumentarnih filmova te reklama. 'Kokoška' joj je bila prvi profesionalni autorski projekt.

Produkcijsku nagradu Torino Film Lab Meetinga dodjeljuje međunarodni žiri za završavanje filma. Novčana nagrada od 50 tisuća eura dodjeljuje se nakon ocjenjivanja scenarija, budžeta, financijskog i produkcijskog plana i javnog prezentiranja projekta, a žiri se također sastaje i s redateljem te producentom filma.

Ovogodišnji članovi žirija bili su Laura Milani (predsjednica žirija, Italija), ravnateljica Nacionalnog muzeja kina u Turinu (Museo Nazionale del Cinema); redatelj Karim Aïnouz (Brazil); filmašica i umjetnica Tala Hadid (Maroko/Irak); redateljica i scenaristica Anna Rose Holmer (SAD) te producent Georges Schoucair (Libanon). 

Uz 'Alfu', drugu ravnopravnu nagradu u istom iznosu dobio je film 'Sole' (Italija, Francuska, Poljska) u režiji Carla Sironija. 

U modulu ScriptLab, dodaje HAVC, sudjelovao je projekt 'Črna mati zemla', adaptacija romana Kristiana Novaka koja nastaje u produkciji Antitalenta iz Hrvatske.