KRUNA USPJEŠNE SEZONE

Alain Badiou sljedeći gost Filozofskog teatra

  • Autor: M. P.
  • Zadnja izmjena 16.04.2015 11:06
  • Objavljeno 16.04.2015 u 11:04
Alain Badiou

Alain Badiou

Izvor: Promo fotografije / Autor: Filozofski teatar

Nakon Thomasa Pikettyja, čije se gostovanje već sada može nazvati društvenim događajem godine, idući gost Filozofskog teatra, u petak, 15. svibnja na sceni HNK u Zagrebu, jedan je od najznačajnijih živućih filozofa – Alain Badiou. Kako se radi o prvom dolasku poznatog francuskog filozofa u Hrvatsku, iz HNK u Zagrebu pozivaju sve zainteresirane da kupe ulaznice na vrijeme, najavljuju organizatori

Alain Badiou, filozof, dramaturg, matematičar i pisac, profesor na prestižnoj École Normale Supérieure u Parizu, rođen je 1937. u Maroku, politički je aktivan od rane mladosti, prije svega u antikolonijalnoj borbi u Alžiru, a kasnije i tijekom 1968. Badiou u svojoj filozofiji istražuje odnos subjektiviteta i ontologije. U središte svog filozofskog sustava postavlja četiri procedure istine koje filozofija prepoznaje kao univerzalne i vječne: matematiku, umjetnost, ljubav i politiku.

U tom kontekstu, kazalište je jedno od najvažnijih područja umjetnosti koje razotkriva kompleksnu vezu ljubavi i politike, dvije najvažnije – i jedine – teme kazališta po Badiouu. I sam Badiou napisao je nekoliko dramskih djela, među kojima 'Tikve' i upravo objavljeno 'Drugo Sokratovo suđenje'. Badiou je objavio pedesetak naslova, među kojima se ističu 'Teorija subjekta', 'Može li se misliti politika', 'Bitak i događaj', 'Manifest za filozofiju', 'Etika', 'Logike svjetova', 'Pohvala ljubavi' i mnoga druga.

Uz prvo gostovanje Alaina Badioua u Hrvatskoj HNK u Zagrebu specijalno izdaje njegovu 'Rapsodiju za teatar' u prijevodu Zlatka Wurzberga, čime će Filozofski teatar proslaviti i zaokružiti svoju prvu uspješnu sezonu, koja je nadmašila sva očekivanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!