BITKA S KINESKIM VLASTIMA

Ai Weiwei platio 1,3 milijuna dolara poreza

16.11.2011 u 11:04

Bionic
Reading

Umjetnik i aktivist Ai Weiwei uplatio je iznos od astronomskih 1,3 milijuna dolara (8,45 milijuna juana) kineskim vlastima, koliko prema optužbi duguje zbog neplaćanja poreza

U travnju ove godine Ai Weiwei proveo je 81 dan u pritvoru pod optužbom da je utajio porez. Ipak, većina njegovih poklonila širom svijeta taj je potez protumačila samo kao način da se umjetnik i aktivist, poznat po javnim kritikama i brojnim akcijama usmjerenim protiv kineskih vlasti, ušutka.

Pedesetčetverogodišnji umjetnik uplatio je iznos od 1,3 milijuna dolara, koliko duguje za porez prema mišljenju kineskih vlasti.

Ipak, Weiwei smatra da mu to neće pomoći i da je žalba koju je uložio tek uzaludan pokušaj da sudski proces za utaju poreza bude prekinut, prenosi BBC.

Novac koji je uplatio donirali su njegovi poklonici, prijatelji i kolege diljem svijeta.

Kineske vlasti od Weiweija zahtijevaju i približno milijun dolara kazne (6,6 milijuna juana) za navodnu utaju poreza.

On to zasad odbija platiti, jer bi na taj način priznao zločin koji naziva čistom izmišljotinom. Rekao je i da mu vlasti nisu pružile dokaze na kojima temelje optužbe za neplaćanje poreza.

'Cijela procedura dosad, svaki njezin korak, bio je nezakonit i nerazuman', kazao je Weiwei dodavši da u ovom trenutku samo želi učiniti predmet što vidljivijim da bi javnost imala potpun uvid u sve što se događa.