OTVORENO PISMO

600 američkih pisaca protiv kandidature Donalda Trumpa

03.06.2016 u 15:34

Bionic
Reading

Predsjednička kandidatura Donalda Trumpa, koji je u međuvremeno postao kandidat Republikanske stranke, izazvala je brojne otpore i prosvjede, a njima se sada pridružilo i zasad 600 američkih pisaca koji su potpisali peticiju protiv Trumpa. Među potpisnicima je desetak dobitnika Pulitzera te i hitmejkeri poput Stephena Kinga

Cheryl Strayed, Dave Eggers, Junot Diaz, Amy Tan, Stephen King, Tobias Wolff, Richard Russo i Michael Chabon samo su neki od 600 američkih pisaca koji su potpisali otvoreno pismo protiv kandidature Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a.

Pisci između ostaloga ističu da su zbog svojeg zanimanja 'naročito svjesni kako se jezik može zloupotrijebiti u ime moći' te jer 'vjeruju u demokraciju' i upozoravaju da je 'povijest diktature povijest manipulacije i podjela, demagogije i laži', odlučili javno se suprotstaviti ideji da Donald Trump postane predsjednik SAD-a.

Naglašavaju da to što je netko bogat i slavan nije dovoljna kvalifikacija za predsjednika i Trumpa opisuju kao kandidata koji 'ohrabruje najniže strasti, ohrabruje agresiju i nasilje, ponižava žene i manje', a sve to 'traži od svih nas trenutan i glasan odgovor'.

Otvoreno pismo su potpisali književni autori i autorice sa svih strana SAD-a, a književna kampanja protiv Trumpa je pokrenula i profil na Twitteru, inače omiljenoj društvenoj mreži The Donalda, koji inače ima više od osam milijuna followera