SAJAM KNJIGA

2.100 nakladnika izlaže u Leipzigu

18.03.2010 u 12:04

Bionic
Reading

Više od 2.100 nakladnika iz 39 zemalja i 1.500 autora okupilo se u Leipzigu gdje je otvoren Sajam knjiga, drugi po veličini njemački sajam, odmah iza onoga u Frankfurtu

Sajam u Leipzigu otvoren je dodjelom Europske književne nagrade za međunarodno razumijevanje mađarskom povjesničaru Gyorgyju Dalosu. Ista nagrada dodijeljena je i hrvatskoj književnici Slavenki Drakulić 2005. godine. Jedna od ovogodišnjih centralnih tema je književnost jugoistočne Europe u okviru koje će pisci iz Rumunjske, Srbije, Crne Gore, te po prvi puta Bosne i Hercegovine, održati zajedničke programe. Predstavljanja, radionice, literarni susreti i tribine bit će održane na više od 300 lokacija, a organizatori kao centralne goste najavljuju Nobelom nagrađene: književnicu Herta Mueller i pisca Guenthera Grassa. I ove će godine, po već ustaljenoj tradiciji sajma, naglasak biti stavljen na djela mladih autora.

Više od trećine posjetitelja Leipziga mlađe je od 20 godina

Centralni dio programa hrvatskih predstavnika vezan je uz promociju antologije 'Poezija susjeda' te će nastupiti pjesnici Zvonko Maković, Delimir Rešicki, Tomica Bajsić, Gordana Benić, Ivana Bodrožić-Simić i Branko Čegec, koji su zastupljeni u knjizi. Organizator hrvatskog nastupa je Zajednica nakladnika i knjižara, a koordinatorica programa je Alida Bremer, koja je prije dvije godine zajedno s laureatom Dalosom, organizirala hrvatski nastup na tom sajmu.

Kao predstavnica Sajma knjige u Puli u Leipzig je otputovala Sibila Petlevski, spisatelj Dražen Katunarić predstavit će roman 'Prosjakinja', festival iz Kikinde donosi gostovanje Andree Pisac, a tu je i gostovanje talentiranog pisca mlađe generacije Andreja Nikolaidisa.

U programima će sudjelovati i Edo Popović, Mile Stojić, Josip Mlakić, Marica Bodrožić, Elisabeth Erdmann, Nicol Ljubic, Dževad Karahasan i Marko Pogačar, a Feđa Klarić izložit će fotografije Splita.

Prošlogodišnji lajpciški sajam okupio je oko 100.000 posjetitelja, a prema očekivanjima organizatora ovogodišnja brojka trebala bi biti i veća. Sajam će biti otvoren do 21. ožujka.