ODVAŽAN DIZAJN

Noviteti iz Peugeota: Električni aduti 'lava iz Sochauxa'

tportal

Izvor: Peugeot / Autor: Promo

Danas svi govore o novoj, električnoj eri automobilske industrije. U tom novom 'miješanju karata' važno je u startu u rukama imati adute s kojima ćete kasnije moći pobijediti konkurenciju

U principu, elektrifikacija danas ide u dva smjera: jedan je razvoj hibridne tehnologije, a drugi su potpuno električni automobili. Hibridi su trenutno jednostavniji za svakodnevno korištenje jer ipak zahvaljujući kombinaciji termičkog i električnog motora mogu koristiti postojeću infrastrukturu benzinskih crpki, sve dok je infrastruktura električnih punionica još uvijek u fazi 'odrastanja'.

Stoga se obično smatra kako su potpuno električni automobili trenutačno prvenstveno namijenjeni svakodnevnoj gradskoj uporabi, a hibridi onim korisnicima koji često imaju potrebe za izvangradskim vožnjama. Peugeot, naravno, u ponudi ima modele i za jedne i za druge potencijalne kupce, dapače, lav iz Sochauxa nudi jednu od najbogatijih paleta elektrificiranih modela.

Da bi se došlo do stvarne elektrifikacije voznog parka, sigurno je da se to neće dogoditi s modelima poput Rimca, pa ni Tesle, koji su namijenjeni vozačima dubljeg džepa, već o automobilima koje si mogu priuštiti prosječni građani, odnosno obične tvrtke.

A upravo u tu kategoriju spadaju Peugeotovi modeli 308 hybrid, kao i potpuno električni e-208. Uz to, krenuo je još jedan krug državnih poticaja na ekološke automobile, te su navedeni automobili dostupniji.

Posljednja generacija Peugeota 308 predstavljena početkom ove godine izazvala je veliku medijsku pažnju zbog odvažnog, pravog 'lavovskog' dizajna. U ponudi je, dakako, hibridna verzija, a kod hibrida je u principu uvijek najvažniji podatak koliki je doseg u potpuno električnom modu.

Cilj igre je vrlo jednostavan - imati dovoljan potencijal da s električnim pogonom odradite svakodnevnu gradsku kilometražu, a kada idete na putovanje tu je dobri 'stari' termički benzinac da vas sigurno dovede do odredišta.

Kod Peugeota 308 Hybrid doseg na struju iznosi 60 kilometara. Prosječno vozači dnevno u gradskoj vožnji prelaze oko 30 kilometara, pa je tu matematika jednostavna te Peugeot s lakoćom prolazi taj ispit. Model 308 Hybrid možete puniti na tri načina: preko klasične utičnice 8A/220V za sedam sati, na pojačanoj utičnici od 14A/220V za četiri sata, a ako imate Wall Box onda vam je potrebno svega sat i 55 minuta kako biste akumulatore napunili potrebnom električnom energijom. Kapacitet baterije je 12,4 kWh, a električni motor razvija najveću snagu od 81 kW.

Kupac može birati između nešto slabijeg benzinskog motora koji razvija najveću snagu od 150 KS ili pak jaču izvedbu od 180 'konja'. Ukupna snaga dva motora nije matematički zbroj, već tu postoje i određeni gubici, tako da službeno slabija izvedba razvija 180 konjskih snaga, a jača 225.

Peugeot električni

Izvor: Peugeot / Autor: Promo

Najveća brzina u vožnji samo na struju ograničena je na 135 kilometara na sat, dok s oba motora automobil dostiže 225 km/h u slabijoj i 235 km/h u jačoj izvedbi motora. Električni pogon je inače podrška benzinskom motoru u izvangradskoj vožnji i pridonosi značajnoj uštedi na gorivu. Uz to, Peugeot 308 Hybrid ima i sustav koji omogućuje povrat energije dostupne tijekom faze kočenja i usporavanja (energija koja se obično gubi na termičkim verzijama). Na taj se način tijekom vožnje dodatno pune baterije.

Mjenjač je isključivo automatski s osam brzina, a pogon je izveden na prednje kotače. Cijene hibridne verzije (bez državnih poticaja) iznosi 292.195 kuna.

Korak dalje u električnoj ponudi je e-208. Isključivo električni motor razvija najveću snagu od 136 KS. Električni motori zahvaljujući visokom okretnom momentu (260 Nm) snagu razvijaju gotovo trenutno, tako su i ubrzanja 'električara' doista odlična. Peugeot e-208 do stotke dolazi za 8,3 sekunde, dok je najveća brzina ograničena na 150 km/h. Razlog je jednostavan, na velikim brzinama potrošnja struje se znatno povećava i doseg bi u tom slučaju bio vrlo ograničen. Ovako, Peugeot službeno deklarira autonomiju vozila od 355 kilometara.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

I u ovom slučaju moguće je puniti vozilo na klasičnu utičnicu. Zbog znatno većeg kapaciteta baterije (50kWh) punjenje do kraja traje više od 20 sati, ali je zato na brzom punjaču moguće napuniti 80 posto baterije za samo 30 minuta!

Garancija na baterije iznosi osam godina, odnosno 160.000 kilometara, a samo održavanje vozila znatno je jeftinije i jednostavnije od termičkih motora. Cijena Peugeota e-208 bez državnih subvencija iznosi 277.990 kuna.

Osim modela e-208, Peugeot u svojoj ponudi ima i potpuno električnu verziju najmanjeg SUV-a u ponudi, verzije e-2008. Tu je i obiteljska izvedba (koja se može koristiti i u komercijalne svrhe) e-Rifter, te putnički e-Traveller.

Međutim osim putničkih, Peugeot je elektrificirao i svoju paletu lakih dostavnih vozila, pa tako tvrtke mogu već sada nabaviti potpuno električne verzije modela e-Partner i e-Expert koje će znatno smanjiti troškove svakodnevnog poslovanja, odnosno dostave robe.

Peugeot u svakom slučaju raspolaže jakim adutima u ovoj fazi automobilske elektrifikacije, a ono što je najvažnije je činjenica da nudi modele za široku publiku.

Stoga je sasvim izvjesno da će i u novoj eri ostati među vodećim automobilskim proizvođačima u Europi i svijetu…

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!