DIJAGNOZE

Procijenite sami koliko vam je ugroženo psihičko zdravlje, ali uvijek se obratite liječniku

01.02.2023 u 11:53

Bionic
Reading

Psihičko zdravlje u pravilu se pogoršava postupno i gotovo uvijek neprimjetno, pa obično ne uviđamo koliko smo loše sve dok ne postane akutno. Budući da naše mentalno stanje utječe na našu percepciju, čak i ako nam netko ukaže na neke očite probleme vjerojatnije je da ćemo to pripisati preopterećenosti nego prijetećoj depresiji

Kako procijeniti je li ono što se događa u nama nešto alarmantno? Procjena je uvijek subjektivna. Stručnjaci navode ovih sedam znakova koji pokazuju da je naše mentalno zdravlje ugroženo. Ukoliko bilo koji od njih prepoznajete kod sebe, nemojte to zanemariti, i obratite se liječniku.

1. Stalno ste umorni i osjećate se kao da nemate energije

Ako se većinu vremena osjećate umorno, to je jedan od sigurnih znakova da je vaše mentalno zdravlje ugroženo. Osjećate se kao da nemate energije za obavljanje uobičajenih aktivnosti? Ako nema objektivnih razloga zašto se osjećate tako umorno, moguće je da je riječ o manifestaciji vašeg emocionalnog stanja – umor i iscrpljenost idu ruku pod ruku s depresijom i tjeskobom.

2. Problemi sa spavanjem

Problemi sa spavanjem uobičajena su pojava u današnjem hektičnom načinu života, punom stresova i obaveza. No, jedno je patiti od povremene nesanice, a sasvim nešto drugo kad ona postane pravilo. Dapače, kontinuirani problemi sa spavanjem koji nemaju očitog objektivnog uzroka svakako bi vam trebali popaliti sve lampice – spavanje je jedno od stanja koje najizravnije ukazuje na psihičke probleme. Stoga, ako često patite od nesanice, trebali biste odmah nešto poduzeti. Nemojte to ignorirati.

3. Stalno odgađate obaveze

Ako sve češće odgađate realizaciju različitih obaveza, aktivnosti, zadataka ili planova, to je još jedan znak za uzbunu. Normalno je da nam se ponekad ne da nešto napraviti pa malo odgađamo, dokle god imamo prostora za to. No, ako vam je osjećaj otpora prema obavezama i posljedično odgađanje postao uobičajeni modus operandi, treba se zabrinuti - to bi mogao biti znak da si postavljate prezahtjevne ciljeve. U tom slučaju to sigurno nema veze s lijenošću, već s vašim stanjem uma.

4. Patite od bolova i tegoba kojima nema očitog uzroka

Psihički problemi znaju uzrokovati fizičke zdravstvene probleme. Somatizacija je poremećaj u kojem se psihički, emocionalni problemi izražavaju kroz tjelesne simptome kojima se ne može pronaći organski uzrok. Obratite pažnju na svoje mentalno zdravlje ukoliko često patite od glavobolje, ekcema, probavnih smetnji, bolova u mišićima, čestih prehlada ili infekcija.

5. Napeti ste i lako planete

Pogoršanje mentalnog zdravlja obično se manifestira kroz pogoršavanje odnosa s drugim ljudima. Ako sve lakše planete i lako ulazite u sukobe s drugima, osjećate se kao da vas nitko ne razumije ili da ste okruženi sve samim budalama, moguće je da je ta stalna napetost u odnosima s drugima rezultat nekog neriješenog unutarnjeg sukoba.

6. Sve se češće izolirate od ljudi

Ako primijetite da sve manje uživate u društvu drugih ljudi, moguće je da je vaše psihičko zdravlje ugroženo. To nema veze s tim jeste li ekstrovert ili introvert, već s tendencijom da se izolirate od drugih, zbog osjećaja odbačenosti ili straha koji kod vas izazivaju, što je svakako razlog za uzbunu.

7. Pretjerana konzumacija

Normalno je s vremena na vrijeme pretjerati s pićem ili hranom, no ako vam je pretjerana konzumacija postala način života, onda je to problem. Stoga, ukoliko vam se prečesto događa da se napijete ili se često prejedate, razmislite zašto i poduzmite odgovarajuće korake.