INTERNET of things

Problem punjivih baterija postaje sve hitniji: Jesmo li ipak korak bliže svetom gralu zelene energije?

05.02.2022 u 08:18

Bionic
Reading

Već i danas postoje pouzdane i sve jeftinije tehnologije proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, ali sveti gral zelene energije – pouzdana, trajna, malena, jeftina i sigurna punjiva baterija velikog kapaciteta – još uvijek izmiče svim nastojanjima znanstvenika

A problem punjivih baterija postaje sve hitniji sa sve bržim razvojem 'interneta stvari'. Riječ je o konceptu bežičnog povezivanja putem interneta velikog broja elektroničkih uređaja koji mogu međusobno komunicirati i praktički samostalno obavljati složene poslove.

Od svih mogućih primjena interneta stvari, trenutno je najdalje otišao razvoj 'pametnih' obiteljskih kuća i stanova, u kojima su u cjelovit 'elektronički ekosustav' povezana rasvjetna tijela, sustavi grijanja i hlađenja, kućanski aparati, sigurnosni sustavi, pametni video i audio sustavi. No ta ideja ima goleme potencijale i u drugim područjima, poput industrije, logistike, medicine, trgovine i prijevoza, a rezultat razvoja interneta stvari mogao bi biti 'pametan svijet', baš kao u nekom znanstveno-fantastičnom filmu koji prikazuje daleku budućnost.

Ako se u međuvremenu vratimo u sadašnjost, vidjet ćemo da svakoga dana svijet postaje sve povezaniji. Širenjem 5G tehnologije milijuni novih bežičnih uređaja svakoga se mjeseca umrežuju koristeći se čitavim oceanom raznih podataka koji kolaju virtualnim prostorom. Ipak, nedostatak odgovarajućih izvora energije usporava taj napredak.

Većina malih bežičnih uređaja napaja se ili jednokratnim baterijama, ili punjivim baterijama koje imaju nedovoljan kapacitet i dugo vrijeme punjenja, a uz to ni jedne ni druge ne funkcioniraju na jako niskim i jako visokim temperaturama. Ideja futurističkog svijeta visoke tehnologije nikako nije spojiva s idejom čestog mijenjanja i punjenja baterija u svakom od desetaka i stotina umreženih uređaja koji će nas u bliskoj budućnosti okruživati.

Taj problem s baterijama možda je riješen u Japanu: tvrtka NGK Insulators nedavno je predstavila punjivu bateriju nove generacije EnerCera, minijaturnu, dugovječnu bateriju velikog kapaciteta koja se temelji na keramičkoj tehnologiji. Osim što nije osjetljiva na visoke temperature, EnerCera je ultratanka i savitljiva, i može se integrirati u malene uređaje poput kreditnih kartica, raznih senzora na medicinskim aparatima, prijemnika za praćenje lokacije, etiketa s cijenama, osobnih, vozačkih i zdravstvenih iskaznica. Isto tako, EnerCera ima mogućnost bežičnog punjenja, kao i pohranjivanja iznimno slabih električnih struja i njihovog oslobađanja u obliku snažnih struja kada je to potrebno, što je čini idealnom za prikupljanje energije iz svoje okoline, poput sunčeve, eolske ili kinetičke energije. Baterija ima očekivani vijek trajanja od deset godina.

Kad je EnerCera predstavljena na prestižnom Sajmu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu, jedan je stručnjak ocijenio da je 'NGK isporučio idealno rješenje za napajanje bežičnih modula potrebnih za ostvarenje društva interneta stvari: izvor napajanja koji nije potrebno održavati'. U svakom slučaju, nova baterija tvrtke NGK približila nas je barem za korak budućem utopijskom pametnom svijetu.

A ako strahujete od uspostave totalitarnog društva u kojemu će država kontrolirati svaki vaš pokret, možda ćete zaključiti i da nas je EnerCera dovela korak bliže distopijskom svijetu Velikog brata. Ali to je tema za neki drugi tekst.