ELEKTRIČNA VERZIJA TUMBLERA

Pozelenio Vitez tame

16.03.2022 u 09:43

Bionic
Reading

Nakon što je nedavno naš mladi start-up poduzetnik Albert Gajšak objavio detalje o svom umanjenom modelu Batmobila, mnogi su se prisjetili 'The Tumblera' iz trilogije 'Vitez tame' Christophera Nolana. Taj je model inspirirao različite replike, sve u iščekivanju ponovnog pokretanja serijala. Najnoviji primjer je prvi potpuno električni Tumbler, koji je još k tome - na prodaju!

Čovjek iza toga projekta umjetnik je Nguyen Dan Chung, vlasnik tvrtke Macro Studios, poznate po dizajnu replika kostima i pribora superheroja iz stripova. Kako bi napravio potpuno operativno vozilo Nguyen je okupio tim dizajnera, arhitekata, mehaničara i inženjera. Nakon što je dovršio prvi prototip s ICE pogonom, odlučio mu je dati održiviji pogonski sklop, čime je Batmobil postao električni.

Radionica sa sjedištem u Vijetnamu vjerno je rekonstruirala Tumbler iz trilogije 'Vitez tame' rabeći originalne nacrte. Replika je savršena kopija Batmanove crne zvijeri, ali ujedno i ekološki definitivno prihvatljivija. Zapravo, to vozilo sa šest kotača klizi asfaltom bez ispuštanja ikakvih emisija.

S težinom od samo 600 kilograma, električni Tumbler ima istu cjevastu čeličnu šasiju kao i original, ali izbjegava pozamašnu metalnu karoseriju u korist laganih ploča izrađenih od ABS plastike, ugljičnih vlakana i kompozita. To znači da je e-Batmobile gotovo četiri puta lakši od svog blizanca s velikog ekranu, što zauzvrat pomaže pri ubrzanju.

Kad već spominjemo brzinu, 5,7-litreni V-8 motor od 500 KS koji se nalazi u Batmobilu tu je zamijenjen električnim pogonom i parom litij-ionskih baterija koje navodno automobilu omogućuju dostizanje 105 km/h pri punom nagibu. Specifikacije ne uključuju domet, ali za pretpostaviti je da ima dovoljno snage za nadmašiti smješnija vozila na cesti.

Što se tiče gaznog sloja, Tumbler ima pogon na dva prednja kotača od 13 inča i četiri stražnja od 18 inča, od kojih su potonji obloženi debelim 33-inčne gumama. Tu su i ​​klizna automatska vrata i sustav s četiri kamere koje na monitoru u kokpitu daju pregled od gotovo 360 stupnjeva. Vlasnik Batmobila na suvozačko sjedalo može smjestiti nekog svog Robina ili Rachel.

Obznanjeni prototip trenutačno je izložen u automobilskoj galeriji Van Daryl u Ho Chi Minh Cityju, koja na svojoj web stranici sada prima narudžbe za Tumbler sljedeće generacije. Cijena još nije obznanjena.