ELEKTRIČNI AUTOMOBILI

BMW štiti ekološki osviještene moćnike

22.09.2022 u 08:34

Bionic
Reading

Njemački proizvođač automobila BMW nedavno je potvrdio da će izraditi visokosigurnosnu verziju svoje nadolazeće, potpuno električne perjanice, modela i7. I dok će izgleda biti potrebne velike izmjene, marka obećava da će vozilo na baterije zadovoljiti visoke standarde svojih prošlih neprobojnih automobila i SUV vozila

Najava je objavljena nakon susreta G7 u Njemačkoj, gdje je za prijevoz svjetskih čelnika po Gornjoj Bavarskoj korišteno neoklopljeno električno vozilo. BMW tek treba objaviti specifičnosti, ali Oliver Zipse, predsjednik Upravnog odbora tvrtke, već je potvrdio da će Protection Trim verzija vozila stići nakon što obični i7 napravi svoj debi kao dio sastavni dio skupine modela za 2023.

'Tada ćemo prvi put predstaviti potpuno električno vozilo visoke sigurnosti, bez ikakvih ograničenja kada je u pitanju standard zaštite za naše kupce. Temeljit će se na BMW-u i7, pokazujući kako održivost i sigurnost mogu ići ruku pod ruku', rekao je u izjavi Zipse.

U ovom trenutku nije jasno kakvom će vrstom oklopa i7 biti opremljen. Izgleda da mu neće trebati zaštita oko odjeljka motora kao što to obično, iz očiglednih razloga, imaju tipični automobili otporni na metke, ali će mu vjerojatno trebati teško oklopljeno podvozje kako bi se baterija zaštitila od proboja i požara. Ipak, trebat će se pažljivo uspostaviti ravnoteža kako bi se osiguralo da vozilo ne postane preteško.

BMWi7 Izvor: BMW / Autor: Promo

Treba podsjetiti da BMW nije mijenjao pogonske sklopove svojih prethodnih oklopnih vozila, a standardni i7 već teži 2676 kilograma, što je velika težina za bilo koje vozilo. Tome još treba dodati i oko 910 kilograma oklopa kakav se nalazi na E38-generaciji 750iL, pa će limuzina s nultom emisijom biti u istoj kategoriji kao primjerice GMC Hummer EV, težak 4082 kilograma. Dodatna težina mogla bi ozbiljno ugroziti performanse i7, posebice njegov ciljani domet od 480 i više kilometara. I, kao što smo vidjeli s GMC supertruckom, višak kilograma također može utjecati i na to koliko je vozilo zapravo ekološki prihvatljivo.

Bez obzira na to, Protection Trim i7 bit će BMW-ov 'najzeleniji' blindirani automobil dosad. Pa, ukoliko ste ekološki svjesni, a osjećate se ugroženim… Naravno, cijena još nije poznata.