FOTOGRAFIJA

Polaroid Now+: Opipljivi instant u eri digitalije

01.03.2022 u 08:55

Bionic
Reading

Kada su se fotoaparati marke Polaroid prvi put pojavili pedesetih godina prošlog stoljeća, bili su reklamirani kao jedna od najnovijih i najinovativnijih tehnologija. Na naslovnici časopisa Life iz 1972, uz najavu portreta tvrtke, pisalo je: 'Čovjek i njegova čarobna kamera', a reklame su mamile: 'Fotografije za minutu!'

U to vrijeme instant fotografija bila je nevjerojatna novost. Ali danas, kada su sve fotografije trenutačne, Polaroid se čini smiješan. Pa ipak, ljudi Polaroid još uvijek vole i nije teško zapitati se što je to u njima toliko privlačno da tvrtka nastavlja proizvoditi nove modele i u trećem desetljeću 21. stoljeća koje je u vrijeme nastanka te kamere bila tema znanstvene fantastike?

Za mnoge pravi odgovor leži u - opipljivosti. Premda pametni telefon može snimiti sliku za djelić sekunde, a kvalitetne fotografije ispisati vrlo brzo, uzbuđenje počiva na načinu na koji instant kamera izbacuje fotografiju izravno u ruke snimatelja. Da, pogodili ste – radi se o vrlo zabavnoj igrački.

Polaroidov najnoviji model, Polaroid Now+, sada unaprjeđuje taj klasični doživljaj novim tehničkim mogućnostima i dodacima za eksperimentiranje. Polaroid je, naime, Now+ proglasio svojim 'najkreativnijim fotoaparatom do sada'. Ta je kamera doista zabavna i dolazi s pet filtera koji se pričvršćuju na leću fotoaparata. Jedan je isprepleten blagim linijama koje stvaraju zvjezdasti uzorak, drugi stvara ugođajnu crvenu vinjetu, a preostali dodaju plavu, narančastu ili žutu nijansu fotografijama. Dolaze u paketu u torbici s patentnim zatvaračem koja ih besprijekorno štiti od ispadanja i oštećenja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Kako najbolje rabiti Polaroid Now+? Primjerice, ljubitelj ulične fotografije može ponijeti Now+ sa sobom u šetnju gradom i, ovisno o godišnjemu dobu, snimiti sjajne fotografije koristeći savršeno raspršeno svjetlo karakteristično za određeno doba, njegov odraz s pločnika i način na koji osvjetljava lica prolaznika. Zanimljivo odjeveni ljudi, obrisi markantnih građevina i spomenika ili, recimo, užurbana križanja mogu biti izazovni motivi, kao stvoreni za Polaroid Now+.

Budući da je za razvijanje fotografija potrebno najmanje 10 minuta, neki uličnu fotografiju neće držati najpraktičnijom uporabom instant kamere, premda se snimke, kako bi ih se pustilo da se razviju, mogu uložiti između stranica knjige koju snimatelj nosi u torbi (što je prije moguće kako bih ih držao u mraku). Polaroid fotografije su, ipak, najprikladnije za zatvorene prostore, gdje ih se, dok se razvijaju, može jednostavno položiti licem prema dolje na stolu.

Pa ipak, fotografiranje na otvorenome može biti kudikamo zabavnije. Crveni filter je posebno zanimljiv za snimanje motiva koji uključuju nebo jer se može dobiti njegov vatreni izgled, prizor sličan onima iz znanstveno-fantastičnih filmova ili dobivanje dojma da se vaš grad nalazi na Marsu.

Izvor: Promo fotografije / Autor: YouTube

Što se specifikacija tiče, Now+ dolazi u crnoj, bijeloj i plavo-sivoj boji, a kompatibilan je s i-Type i 600 filmom. Važna razlika između 600 i i-Type filma nepostojanje je baterije unutar uloška filma. To znači da i-Type film neće raditi sa starim Polaroid fotoaparatima, ali zato film 600 hoće.

Nadalje, Now+ ima punjivu bateriju i stativ na podnožju fotoaparata, što je posebno pogodno za korištenje samookidača. Također se, putem bluetootha, može povezati s mobilnom aplikacijom Polaroid, koja omogućuje način rada s prioritetom otvora blende, zatim za način rada sa stativom, ručni način rada i alat za dvostruku ekspoziciju. Polaroid Now+ savršena je kamera za ponijeti na partyje i različite zabave. Predvidite svoj kut za selfije i nemojte sve shvaćati previše ozbiljno – zahvaljujući filterima, vjerojatno će vam lice ionako ispasti plavo (ili crveno ili narančasto).