PRILAGODBA KLIMATSKIM PROMJENAMA

Polarni medvjedi naučili živjeti i loviti u - bljuzgavici

09.08.2022 u 14:57

Bionic
Reading

Dok površina Arktika pod trajnim ledom svake godine postaje sve manja i manja, polako nestaju i staništa arktičkih divljih životinja kojima prijeti izumiranje. Ipak, postoje i razlozi za oprezni optimizam: jedna mala populacija polarnih medvjeda polako se prilagođava životu u okruženju napola rastopljenog leda, odnosno - u bljuzgavici.

Sedmogodišnje istraživanje američkih znanstvenika sa Sveučilišta u Washingtonu ustanovilo je postojanje specifične subpopulacije bijelih medvjeda koja bi mogla biti puno bolje prilagođena za uvjete koji će, uslijed globalnog zagrijavanja, u budućnosti sve više vladati na sjeveru planeta.

Prateći populacije polarnih medvjeda na jugoistočnoj obali Grenlanda, analizirajući njihov DNK i koristeći se satelitskim snimkama, znanstvenici su usporedili svoje podatke s povijesnim podacima prikupljenim u ranijim istraživanjima, te su nedvojbeno utvrdili da u tom dijelu Grenlanda živi genetski različita skupina bijelih medvjeda koja tijekom većeg dijela godine sasvim dobro preživljava na bljuzgavici umjesto na čvrstim ledenim površinama.

'Htjeli smo istražiti ovu regiju jer nismo znali mnogo o polarnim medvjedima na jugoistoku Grenlanda, ali nismo očekivali da ćemo tamo pronaći novu subpopulaciju', rekla je Kristin Laidre, glavna autorica studije objavljene u časopisu Science.

Polarni medvjedi svoj osnovni plijen - tuljane - love koristeći se raznim tehnikama, a za uspjeh im je u pravilu potreban komad čvrstog leda. Izuzev u slučaju novootkrivene subpopulacije medvjeda, koja se uspijeva prehraniti i na polurastopljenom ledu.

'Znali smo da na tom području ima medvjeda ali nismo znali koliko su oni posebni', rekla je Laidre. Znanstvenici vjeruju da je ta skupina bijelih medvjeda bila izolirana najmanje nekoliko stotina godina te da se u tom razdoblju, zahvaljujući specifičnim životnim uvjetima, prilagodila toplijem okruženju. U istraživanju je utvrđeno da se ona genetski više razlikuje od najbliže susjedne populacije nego što se preostalih 19 subpopulacija polarnih medvjeda međusobno razlikuju.

'Oni su genetski najizoliranija populacija polarnih medvjeda bilo gdje na planetu', rekla je koautorica studije Beth Shapiro.

Ranija istraživanja upozoravala su da bi zbog topljenja arktičkog leda polarni medvjedi mogli u potpunosti nestati do kraja ovog stoljeća. Subpopulacija s jugoistočne obale Grenlanda daje malu nadu da bi se oni ipak mogli prilagoditi novim uvjetima.

'U određenom smislu, ovi medvjedi daju uvid u to kako bi grenlandski medvjedi mogli proći u budućim klimatskim scenarijima'', rekla je Laidre. 'Uvjeti morskog leda na jugoistoku Grenlanda danas nalikuju onome što se predviđa za sjeveroistočni Grenland do kraja stoljeća'.