UOČI DODJELE NAGRADE TONY 2022.

Pogledajte najluđe trenutke kazališnog Oscara, među njima je i dragulj jednog hrvatskog kazališta

11.06.2022 u 19:06

Bionic
Reading

Bez udaranja i vrijeđanja na pozornici u programu uživo, ali uz smijeh i obilje glazbe proteći će vrlo vjerojatno još jedna velika dodjela nagrada koju svake godine prate milijuni diljem svijeta, većinom zaljubljenici u kazalište, pogotovo mjuzikle – dodjela nagrada Tony, američkog kazališnog Oscara.

Svečana dodjela održat će se 12. lipnja, a vodit će je Ariana DeBose, koja je nedavno dobila Oscara za svoju ulogu u novom filmskom uprizorenju mjuzikla 'Priče sa zapadne strane' (West Side Story), u režiji Stephena Spielberga.

Uoči svečanosti, prisjetili smo se nekih nezaboravnih trenutaka s dodjeleTonyja, a pronašli smo i dragulj za koji zna i malo ljudi u kulturnom miljeu naše zemlje. Što to čini dodjelu Tonyja posebnom? Spektakl kakav mogu priuštiti samo izvođači koji znaju što znači ostavljati krv, znoj i suze na pozornici iz večeri u večer.

Neil Patrick Harris – 'Bigger' (2013.)

Poznatog glumca kojeg najšira publika poznaje ponajviše iz serijala 'Kako sam upoznao vašu majku', ljubitelji mjuzikla ipak najviše poznaju po njegovom kazališnom talentu, jer iz prve ruke zna kako je to držati mjesecima publiku na rubu sjedala uživo s osam izvedbi u tjedan dana. I tako iz tjedna u tjedan, što je brodvejski standard. I sam je ponosni vlasnik Tonyja, a publika je uvijek s nestrpljenjem čekala dodjele na kojima će on biti voditelj. Tako je i 2013. otvaranje od čak sedam minuta ušlo u povijest dodjele ove nagrade jer je Harris pokazao koliko vješt izvođač mora biti da bi uživo mogao dočarati spektakl Broadwaya čiji su mjuzikli sve veći i veći. Tako ni skakanje kroz obruče ili iluzije nisu bile prepreka da Harris dokaže zašto je godinama jedno od najvećih lica mjuzikl scene. Sigurno nije odmogla ni golema statua nagrade Tony, pa ni Mike Tyson na pozornici.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: YouTube

Neil Patrick Harris – 'It's Not Just For Gays Anymore' (2011.)

Dvije godine prije nego što je publici pokazivao koliko show može biti velik, Neil Patrick Harris uvjeravao je gledatelje na spektakularan način da mjuzikli nisu stereotipno više predodređeni samo za gay populaciju, kako to većina voli na prvu zaključiti. Ili za Židove, budući da je većina autora mjuzikla židovskog porijekla. A u urnebesnom pokušaju da prenese poruku pomogla su mu i neka poznata lica u publici, kao što su Stephen Colbert i Brooke Shields.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: YouTube

James Corden – 'This Could Be Me' (2016.)

Možda jedno od emotivnijih otvaranja nagrade Tony upriličio je James Corden, koji je izveo velik glazbeni broj o tome kako snovi jednog djeteta mogu postati stvarnost, što je u njegovom slučaju i istina. Brojne velike glumačke zvijezde postale su to nakon što su u djetinjstvu imale priliku vidjeti neku od brodvejskih uspješnica na pozornici. Corden je zato izveo i svojevrsni vremeplov 'na steroidima' te se kroz samo nekoliko minuta prisjetio desetaka velikih hitova. Ali, prije nego će završiti svoj nastup, tražio je i 'potvrdu' jedinstvene Oprah, koja je sjedila u publici…

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: YouTube

Hugh Jackman – četverominutno skakutanje (2014.)

Za ljubitelje blockbustera i Marvela Hugh Jackman je Wolverine, a za ljubitelje kazališta on je superzvijezda mjuzikla. Zato je nezaboravno bilo njegovo otvaranje dodjele nagrada 2014., kada je skoro četiri minute skakanjem obišao sve - od crvenog tepiha i publike, do backstagea gdje je susreo Neila Patricka Harrisa (koji nije mogao voditi jer je te godine i sam osvojio nagradu), ali i namrgođenog Clinta Eastwooda. Definitivno otvaranje Tonyja koje je 'iskočilo' zbog svoje originalnosti.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: YouTube

Kazalište Komedija na Tonyjima (1973.)

Za kraj, umjesto još jednog otvaranja, izdvajamo malo poznatu činjenicu da je i Hrvatska imala svoju minutu slave na ovom velikom događanju. Kazalištu Komedija možemo zahvaliti činjenicu da je Zagreb predstavljen na nagradama Tony, i to zato što je tamo 1960. uprizoren prvi brodvejski mjuzikl u bivšoj Jugoslaviji – 'Kiss Me, Kate', ili 'Poljubi me Kato'. A ovdje je posebna pohvala išla našem velikom redatelju Vladi Štefančiću koji je tada režirao još jedan hit s Broadwaya 'Čovjeka iz Manche'. Dragulj naše povijesti mjuzikla počinje na 1:19:43.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: YouTube