LJETNI SAVJETI ZA KNJIGOLJUPCE

Pet knjiga za sigurno podizanje raspoloženja

14.07.2022 u 17:12

Bionic
Reading

Na kraju ste snaga i potreban vam je 'pravi' odmor od ralja svakodnevice? Uoči ljetnih godišnjih odmora svi imamo velika očekivanja od mora i plaže, no iz iskustva znamo da snovi o opuštanju i miru na suncu često ostaju samo to – snovi, jer nije lako potpuno se mentalno isključiti iz žrvnja psihološkog pritiska briga i obaveza.

U tome vam svakako može pomoći dobra knjiga! Evo pet recentnih hit-naslova uz koje ćete se sasvim sigurno opustiti i u kojima ćete uživati, a uz to se i odlično zabaviti.

Goran Vojnović 'Đorđić se vraća' (Fraktura, 2022., prijevod Anita Peti-Stantić)

Furiozni nastavak bestselera pretvorenog u istoimeni film 'Čefurji raus!' iz 2008., koji je ovog slovenskog pisca i scenarista plasirao u regionalnu književnu orbitu i priskrbio mu niz nagrada. U njemu se Vojnović vraća istome čefuru koji je prije više od desetljeća bio veliki košarkaški talent ali se zbog nepodopština iz prethodnoga romana morao privremeno skloniti u Bosnu.

Godina je 2017. i Đorđić se iz Bosne obilježene nacionalizmima i ratnim traumama vraća u ljubljanske Fužine, no tamo ništa više nije isto: otac mu je bolestan, majka se raspada od brige, a njegovi se prijatelji nalaze posvuda. Dok slovenska košarkaška reprezentacija na Europskom prvenstvu grabi pobjedu za pobjedom, Marko mora odlučiti što će sa sobom…

Urnebesno zabavna knjiga pune duhovitih opservacija i cinizma koji grize, precizno ciljajući neuralgične točke suvremenih postjugoslavenskih društava.

Sandra Antolić 'Svojevrsna' (Vuković&Runjić, 2021.)

Romaneskni prvijenac Zlatnom arenom nagrađene filmske scenaristkinje, copywriterice i filmske kritičarke.

Izvanredno duhovita pitoreska Hrvatskoga zagorja u osvit Domovinskoga rata, čija se glavna junakinja Beba, svinja koja je progovorila, zaljubljuje u srpskoga nerasta Rokija, u prštavoj i vratolomno komičnoj paraboli seoskoga svijeta na rubu velegrada koji ga ne prepoznaje i ne razumije, već doživljava kroz niz klišeja – o alkoholizmu, pobožnosti, zapuštenosti.

Autoričina ludička posveti Zagorcima i Zagorju koje, prateći jungfericu Bebu, rozikastu (kakve već jesu mlade svinje…), jedinstvenu u svojoj vrsti i posve svojevrsnu, na putu između dva sela i dvije ljubavne priče, upoznajemo kroz niz autentičnih emocija i sudbina. Filmska verzija romana, pod naslovom 'Nosila je rubac črleni' u režiji Gorana Dukića, premijerno će biti prikazana na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Puli.

Saud Al Sanusi 'Bambusova stabljika' (Hena com, 2022., prijevod Antonia de Castro Burica)

Saud Al Sanusi kuvajtski je pisac i novinar, jedan od najsnažnijih glasova mlade arapske proze, dobitnik niza nagrada, među kojima kuvajtske Državne nagrade za književnost te prestižne Međunarodne nagrade za arapsku književnost IPAF, tzv. arapskoga Bookera, i to upravo za roman 'Bambusova stabljika'.

Njegov junak José Mendoza, čije je ime također i Isa Al Taruf, na Filipinima je Arabo, u Kuvajtu Filipinac, i s tom će se dvojnom dijagnozom boriti od rođenja.

Nevjerojatno zabavna, izvrsno pisana i pitka priča koja kroz izvanredno duhovit prikaz prilika i neprilika njezina simpatičnoga junaka, čiji je otac nasljednik ugledne kuvajtske obiteljske loze a majka filipinska sluškinja, zadire duboko i bespoštedno u kuvajtsko društveno tkivo, udara ravno u srce čitavog niza tabu-tema i bolnih točaka kuvajtskoga života i arapske kulture općenito, u ozbiljnoj, kompleksnoj i iznad svega provokativnoj knjizi koja se čita kao najnapetiji triler.

Pravi književni dragulj i iznimna prilika za hrvatske čitatelje da iz prve ruke upoznaju jedno društvo čiji su nam običaji uglavnom strani i nepoznati, i pritom se nauživaju dobre, sočne, prvoklasno duhovite proze.

Milan Trenc 'Chandra u potrazi za istinom' (V.B.Z., 2021.)

U svom prvom romanu slavni hrvatski strip-crtač, ilustrator i književnik opisuje avanture indijskog gurua Chandre dok putuje Sjedinjenim Američkim Državama sa svojim vozačem i tjelohraniteljem Nikom te producenticama Margaret i Ann.

U slobodno vrijeme Chandra bježi u šetnje i na izlete u nesigurne gradske četvrti, istražuje zabavne parkove, bizarne vjerske zajednice i ilegalne kockarnice dok ga Niki, više zainteresiran za pivo i nogomet nego za istočnjačku filozofiju, prati u stopu. Tijekom tih druženja njih dvojica pretresaju velika pitanja današnjice: napredak umjetne inteligencije, ekologiju i zagađenje, postojanje i prirodu Boga, evoluciju čovjeka, superstrune, Veliki prasak i sudbinu svemira. Iako govori o ozbiljnim pitanjima i temama, roman je pun i otkvačenog humora te neočekivanih obrata koji će čitatelja držati u napetosti do samoga kraja.

Atipičan junak čije navade i promišljanja prkose stereotipima, Chandra je zvonka pljuska u lice suvremenom potrošačkom društvu u potrazi za instant rješenjima, u zabavnoj satiričnoj humoreski koja Trenca otkriva kao izvanredno nadarenog pripovjedača, pronicljivog promatrača i duhovitog komentatora društveno-političke zbilje. Urnebesno zabavno!

Hervé Le Tellier 'Anomalija' (Fraktura, 2022., prijevod Ursula Burger)

Nagrađivani milijunski bestseler francuskog pisca Hervéa Le Telliera, dobitnika najprestižnije francuske nagrade Goncourt za 2020., probija sve žanrovske barijere.

Kada let Air France broj 006 Pariz – New York upadne u epsku oluju, životi putnika u njemu promijenit će se zauvijek. Avion će mirno sletjeti u zračnu luku John F. Kennedy u ožujku, ali, na iznenađenje svih, u lipnju će se na zaslonima radara pojaviti još jedan isti avion s istim putnicima, koji će sletjeti na američki vojni aerodrom.

Što će putnici, ali i vlade učiniti? Kako objasniti tu pojavu, koje protokole uzeti u obzir, što raditi s putnicima i avionom? To su samo neka od pitanja koja si postavljaju političari. Ali što da učine sami putnici? Tko je pravi ja, a tko nije, tko ima pravo na život i kako nastaviti život sa svojim identičnim dvojnikom? Što ako je netko umro između ožujka i lipnja? Nitko ne može objasniti događaj bez presedana koji izaziva mnoštvo moralnih, teoloških, znanstvenih i egzistencijalnih pitanja.

Originalna društvena komedija i zadivljujući spekulativni triler, eruditski pisan – prava poslastica!