KAD NAS POGODI LUTRIJSKI ZGODITAK...

Novac može kupiti sreću. Ali samo nakratko

25.07.2022 u 18:50

Bionic
Reading

Mnogim ljudima san je osvojiti veliki dobitak na lutriji kojim bi riješili sve svoje financijske probleme i osigurali budućnost svojoj djeci i unucima. No čini se da milijunski iznos na računu ne donosi automatski i trajni osjećaj sreće.

Dobici u igrama na sreću kreću se od nekoliko desetaka pa do više od 220 milijuna eura koliko je nedavno na lutriji Euromillion dobio jedan igrač iz Francuske. Na prvi pogled čini se da bi osjećaj sreće zbog dobitka trebao proporcionalno rasti s količinom novca: što veći iznos osvojite trebali biste biti sretniji. Međutim, istraživanja su pokazala da su stvari malo kompliciranije.

Dakako, u trenutku kad saznate da ste osvojili nekoliko milijuna eura vašoj sreći nema kraja, ali brojne studije u kojima su sudjelovali osvajači višemilijunskih dobitaka na lutriji pokazale su da se nakon nekoliko mjeseci osjećaj sreće dobitnika nije povećao u odnosu na kontrolnu skupinu. Štoviše, neki od dobitnika postali su manje sretni nego što su to bili prije dobitka. Ukratko, studije su potvrdile ono što intuitivno znamo: novac ne može kupiti sreću. Odnosno, ne može kupiti trajnu sreću.

Emocionalno zadovoljstvo koje nazivamo srećom povećava se s bogatstvom ili statusom samo do određene razine, a ta je razina specifična za svakoga od nas. To je povezano s fenomenom poznatim kao hedonistička adaptacija, a riječ je o našoj urođenoj sklonosti da se prilagođavamo novim situacijama kako bismo zadržali stabilnu emotivnu ravnotežu. Čini se dakle da svi mi imamo temeljnu razinu osjećaja sreće koja više ili manje ostaje konstantna tijekom cijelog našeg života.

Naravno, pojedini događaji poput kupnje nove odjeće, novog automobila ili kuće - ili dobitka na lutriji - u početku vam mogu izazvati navalu pozitivnih emocija, ali s vremenom ćete se polako na to navikavati i vratit ćete se na svoje osnovno emotivno stanje. Hedonistička adaptacija ima međutim i svoje naličje: ona nam pomaže da prebrodimo i najteže krize. Neke studije koje su se bavile dobitnicima na lutriji također su se bavile i ljudima koji su preživjeli neku tešku nesreću koja ih je ostavila paraliziranima. I kod njih se, nakon početnog očaja, nekoliko mjeseci kasnije ponovno uspostavila emocionalna ravnoteža pa su opet bili u stanju približiti se svojoj temeljnoj razini sreće.

Postoje i drugi razlozi zbog kojih dobitnici na lutriji ne mogu dugoročno biti sretniji. Mnogima od njih nije lako upravljati velikim količinama novca. Neki od dobitnika potrošili su novac vrlo brzo, a neki su se povukli u društvenu izolaciju kako bi pobjegli od novootkrivene rodbine i prijatelja koji su ih opsjedali želeći od njih posuditi novac ili im predlažući zajedničke poslovne pothvate. Isto tako, veliko bogatstvo može nas učiniti sebičnijima, zlobnijima i nepovjerljivijima prema drugima, a te emocije nikako ne možemo povezati sa srećom.

U jednoj studiji sudionici su igrali Monopoly, a ispitivači su namjestili igru kako bi se neki od igrača brzo obogatili bez vlastite zasluge. Oni su se ubrzo počeli ponašati patronizirajuće i zlobno prema gubitnicima, i čak nisu željeli s njima dijeliti grickalice koje su bile poslužene na stolovima. Velike količine novca neće nas dakle same po sebi učiniti dugotrajno sretnima, ali čini se da postoji izlaz. Rezultati jednog istraživanja pokazali su da se puno brže adaptiramo na materijalne stvari poput novog auta ili nove kuće, nego što se adaptiramo na nova iskustva poput posjećivanja novih gradova ili učenja novih vještina. Stoga, umjesto na stvari trošite lutrijski zgoditak na iskustva. Sreća će potrajati duže.