FINE DINING: HÉLÈNE DARROZE À VILLA LA COSTE

Nova pustolovina 'skupljačice Michelinovih zvjezdica'

09.04.2022 u 08:13

Bionic
Reading

Ako bi čovjek pomislio da je biti na čelu jednog od najuspješnijih londonskih restorana s maksimalne tri Michelinove zvjezdice vraški težak zadatak, onda možete zamisliti kako je to istovremeno brinuti i o restoranu s dvije zvjezdice u Parizu. I pritom biti žena. Međutim, u slučaju Hélène Darroze to izgleda jednostavno.

Ta francuska chefica svjetskoga glasa svojim perjanicama, Hélène Darroze at The Connaught u Londonu i Marsan par Hélène Darroze u Parizu, dodala je još jedan adut – restoran Hélène Darroze à Villa La Coste u Provansi, koji je potkraj ožujka nagrađen prvom Michelinovom zvjezdicom u francuskome izdanju prestižnog vodiča za 2022, čime je povisila svoj skor zvjezdica na šest i najavila da i njezina najnovija gastronomska adresa kreće stopama spomenute dvije.

Smješten u srcu imanja Château La Coste u blizini Aix-en-Provencea, Hélène Darroze à Villa La Coste otvoren je u srpnju 2021. kao restoran u modernoj luksuznoj palači koja slavi autentičnu i ekskluzivnu profinjenost, u potpunom skladu s idiličnim životom okoline. Hélène Darroze tu u kuhinji blisko surađuje sa svojom ekipom koju čine izvršni chef Thomas Pezeril, slastičarka Marion Desmasures i upravitelj restorana Donato Caldarelli. Restoran se oslanja na svoje prirodno okruženje kako bi kreirao sezonske jelovnike s naglaskom na eleganciji, dok jednostavni nazivi jela (Koraba, Slanutak, Zelene šparoge, Mrkva, Veliki zimski špinat, Kupus, Endivija…) obvezno dolaze uz podatak o konkretnom uzgajivaču koji određenom namirnicom opskrbljuje restoran.

Valja znati i pozadinu svega. Hélène Darroze potječe iz obitelji vlasnika hotela i restorana u Villeneuve-de-Marsanu na jugozapadu Francuske. Premda je četvrta generacija kuhara u obitelji, sve do sredine svojih 20-ih nije shvaćala da se i ona želi baviti tim poslom. Tada je upoznala Alaina Ducassea, jednog od najutjecajnijih chefova naše ere, i počela učiti uz njega u restoranu Louis XV u Monaku. No, 1993. morala se vratiti svojoj obitelji u Villeneuve-de-Marsan da bi preuzela obiteljski hotel i restoran.

Premda su joj u narednim godinama od raznih autoriteta počele stizati titule Chefa godine, 1999. bila je prisiljena zatvoriti obiteljski posao te započeti novu avanturu. Još iste godine u Parizu je otvorila restoran u četvrti Saint-Germain-des-Près i nazvala ga Hélène Darroze. Uspjeh je došao brzo. Prva zvjezdica stigla je 2001, a druga već 2003. (zadržala ju je do 2010).

  • +8
HÉLÈNE DARROZE À VILLA LA COSTE Izvor: Villa la Coste / Autor: Bernhard Winkelmann

Brzi uspon na vrh učinio je Hélène zvijezdom pariške scene. No, potpuno se iznenadila kad joj se 2008. javio luksuzni The Connaught, smješten u srcu otmjene londonske četvrti Mayfair, raspitujući se bi li bila zainteresirana za otvaranje restorana u hotelu. Premda se isprva nećkala, pogled na grandioznu salu restorana pomogao joj je da brzo donese odluku.

Restoran Hélène Darroze u The Connaughtu otvoren je uz veliku pompu i u roku od tri godine priskrbio je dvije Michelinove zvjezdice, dok je treća stigla 2021. Podvig nije bio nimalo lak jer je Hélène svoje vrijeme dijelila između dva restorana – jedan je tjedan živjela u Parizu (tamo je promovirala novu verziju svoja restorana u rue d'Assas, sada pod imenom Marsan), a sljedeći u Londonu, te uz to odgajala dvije posvojene kćeri. Sada, kada je restoran star više od deset godina i dobro uhodan, više ne provodi toliko vremena u prelasku Kanala, ali oba restorana i dalje rade kao dobro podmazan stroj. Toliko dobro da je sada uspješno dodala i treći u Provansi.

Povodom dodjele priznanja, imali smo prilike telefonski porazgovarati s Hélène Darroze.

Zvjezdica za novi restoran u Provansi stigla je vrlo brzo?

- Da, otvorili smo ga prošloga ljeta. Sretna sam što je priznanje stiglo tako brzo, posebno zbog mog chefa Thomasa Pezerila, ali i čitave ekipe. To je dokaz njihovog velikog truda i predanosti. Moram priznati da nas je inspirirao položaj restorana, kao i obilje i raznolikost ponude voća i povrća u kraju. Posebno sam zahvalna Paddyju i Mari Mckillen (vlasnici Villa La Coste, op.a.), što su mi dali priliku kuhati na tako lijepom mjestu i potpunu slobodu da predstavim svoju viziju gastronomije Provanse.

Možete li se prisjetiti doživljaja uspjeha vašeg restorana u londonskome Connaughtu?

- Bila sam zapravo iznenađena da mi je hotel uopće ponudio da tamo otvorim restoran. Kao prvo, hotelski restoran nije nikada bio moja želja, a kamoli cilj. A drugo, moj je dom bio u Francuskoj pa nisam niti pomišljala ići raditi u neku drugu zemlju. Ali uvjerili su me da dođem pogledati hotel i odmah sam se zaljubila u prostor. Nisam ništa znala o Londonu, odnosno o njegovoj restoranskoj sceni i načinu rada u kuhinjama. Ali vrlo sam brzo naučila o kako se kompetitivnom mjestu radi i kako tamo postoji nevjerojatna radna energija, kakve je u to vrijeme u Parizu možda nedostajalo.

Koliko je vaš stil u londonskome i pariškom restoranu tradicionalan?

- Od restorana s dvije ili tri zvjezdice u tim gradovima očekuje se određena vrst hrane -  najluksuzniji sastojci i uzorne klasične tehnike, plus osobnost chefa. U mome slučaju to uključuje i podrijetlo s jugozapada zemlje. Ipak, to ne znači da je moje kuhanje usredotočeno na tradicionalne okuse jugozapadne Francuske jer u mome stilu ima i dosta međunarodnih utjecaja. Primjer su jela Jastog s mrkvom, citrusima i tandoori začinima ili Gusja jetra Andignac s bijelom dinjom, sansho paprom i limetom. To što sam iz jugozapadne Francuske znači da odatle stiže mnogo namirnica s kojima radim, jer je to ono što je oblikovalo moju kulturu i stil kuhanja, ali uvijek nastojim preuzeti i dosta toga lokalnoga, okolice velikih urbanih centara.

Pretpostavljam da je, prije svega zbog lokacije, vaša hrana u Villi La Coste bliža tradiciji ali i vašoj osobnosti?

- To je istina. Tu je kuhinja odraz mene, prožeta emocijama, iskrenošću i autentičnošću. Inspiriraju me vrtovi La Coste i oni iz okolice, pa tu nastojim sublimirati domaće proizvode Provanse i najbolje što svaka od sezona nudi. Ujedno, to mi je i prilika za prisjetiti se godina naukovanja provedenih u Provansi, gdje sam i shvatila da zapravo želim biti chefica.