KOLEKCIONARSTVO ILI MODA?

Filmovi i serije dižu cijene satovima, a na ekranu su često - lažnjaci

08.02.2022 u 08:51

Bionic
Reading

Premda najskuplji primjerci satova obično imaju druge puteve kojima se formira njihova cijena, kolekcionari vole i povezanost svojih satova s popularnim djelima malog i velikog ekrana. Kad se neki model pojavi u sceni kakve popularne serije ili filma, možete biti sigurni da će i zanimanje za taj sat porasti. A u pitanju je ozbiljan biznis.

Dapače, toliko ozbiljan da se njime pozabavio i Wall Street Journal, analizirajući što se događa sa satovima koji se pojavljuju u serijama poput 'Nasljeđa' ili 'Wonder Years', ili pak u filmovima kakav je ovogodišnja senzacija 'Ne gledaj gore' ('Don't Look Up'). Posebna zanimljivost proizlazi iz činjenice da su u nekim slučajevima satovi na rukama glumaca zapravo lažnjaci, obični kostimografski rekviziti, autentični koliko i eksplozije u akcijskim spektaklima.

No, kako velike produkcije vole paziti na svaki detalj, tako je ipak najčešće i sa satovima. WSJ navodi primjer remakea popularne serije 'The Wonder Years', čiji producenti su na svaki mogući način željeli rekonstruirati šezdesete godine prošlog stoljeća, vrijeme u kojem je serija smještena. Redatelj Fred Savage, koji je glumio u originalnoj seriji istog imena u osamdesetima, stoga se obratio Ericu Windu, trgovcu satovima i bivšem specijalistu za satove u aukcijskoj kući Christie's. Posljednjih godina najveći dio njegovog posla upravo je nabavka i unajmljivanje satova za filmove i TV serije, uključujući hit 'Crazy Rich Asians', kad je trebao pribaviti skupe komade. Za 'The Wonder Years' je odradio veliki posao, a kolekcionarima je najviše za oko zapeo autentični Jaeger-LeCoultre kojega u seriji nosi glumac Dulé Hill.

Iznajmljivanje satova za snimanje kompliciranija je operacija nego što izgleda, jer kad dobavljači i nađu traženu 'robu' vlasnici obično traže visoke iznose, a uz to producenti trebaju platiti i visoko osiguranje, ponekad čak i angažirati zaštitare koji čuvaju satove. Naravno, postoji i druga opcija: dogovoriti s nekim velikim proizvođačem marketinški aranžman, onako kako je James Bond vezan uz Omegu.

No, sve to ili košta ili donosi druge probleme, pa se producenti snalaze kako mogu. U apokaliptičnoj komediji 'Ne gledaj gore', koja je ove zime izazvala nezapamćenu količinu reakcija na društvenim mrežama, u jednoj sceni se vidi kako glumac Jonah Hill nosi na ruci sat Richard Mille RM52-01 Skull Tourbillon, kojem se cijena kreće oko 600 tisuća dolara. No, zbog troškova i zabrinutosti da bi tako skupi predmet mogao 'dobiti noge', na Hillovoj ruci završio je lažnjak, obični filmski rekvizit. Naravno, po društvenim medijima i drugim mjestima gdje se okupljaju fanatični kolekcionari i obožavatelji satova krenula je cijela lavina ismijavanja tako 'škrte' produkcije.

Još su se zabavnije stvari događale s HBO-ovom uspješnicom 'Nasljeđe', dijelom snimanoj i u Hrvatskoj. Autori serije koja govori o besramno bogatoj obitelji Roy nisu se previše istrošili. Već u pilot epizodi pojavljuje se kutija s Patek Philippeovim modelom od oko 15 tisuća dolara, no u pitanju je lažnjak. U jednoj od posljednjih epizoda treće sezone odmetnuti sin Kendall Roy (glumi ga Jeremy Strong) dobije za rođendan na poklon skupi sat, no producenti su se domislili iznimno jednostavnom i jeftinom rješenju: nisu ga nijednom pokazali, što je pedantne 'lovce na satove' bacilo u očaj. Pritom, malo je serija koje ta populacija tako pažljivo prati, gledajući što će se pojaviti na zglavcima glavnih likova. Craig Karger, autor bloga WristEnthusiast.com, kaže da mu je promet dramatično rastao svake nedjelje nakon novih epizoda 'Nasljeđa'.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: YouTube

Slučaj suprotan od ovakve štedljivosti je 'Crazy Rich Asians'. Spomenuti Eric Wind dobio je od autora serije nalog da im pronađe sat koji će baciti u nesvijest kolekcionare kad ga vide na ekranu. I uspio je: u Singapuru je našao skupljača koji je imao sat Rolex Daytona, i to model nazvan 'Paul Newman'. Vrijednost mu je nepoznata, premda je sličan primjerak na aukciji svojedobno prodan za 17.8 milijuna dolara. Vlasnik je, za prikladnu naknadu, pristao odvojiti se od svog ljubimca na nekoliko dana, a producentska kuća platila je avion kojim je sat prenesen iz Singapura u Kuala Lumpur zbog snimanja, uz plaćeno osiguranje.

Naravno, ovo nije novi fenomen, jer otkako je filma predmeti vezani uz popularna djela privlačili su pažnju. Među tom vrstom kolekcionara, recimo, popularna je švicarska marka Hamilton čije satove se nosilo još u 'Shanghai Expressu' iz 1932., a onda je njihov model Ventura proslavio Elvis Presley u 'Blue Hawaii'.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: YouTube