ZABLUDE IZ DIMA

Elektronsku cigaretu prodat će vam kao zdraviju od obične, ali štetne su na sličan način

23.11.2022 u 16:28

Bionic
Reading

Posljednjih godina mnoštvo dotadašnjih pušača — ponukani otporom prema toj lošoj navici ili pak željom za zdravijim životom — umjesto 'skidanja' odlučilo se za alternativna rješenja poput elektronskih cigareta ili popularnije vapinga. No, jesu li ta pomagala ovisnicima doista zdrava, ili je riječ o marketingu?

Nove, nedavno objavljene studije ukazuju da e-cigareta može izazvati štetne posljedice na kardiovaskularni sustav, pa ispada da pušači i nisu napravili naročito uspješan korak prema zdravlju kad su prešli s 'analognog' na elektronsko pušenje. Još su u gorem položaju oni koji misle da će posljedice pušenja ublažiti tako što će kombinirati jedan i drugi izvor dima, jer su oba štetna na različite načine.

Naime, bez obzira na način udisanja dima mogu nastati štete na dišnim putevima. Nije riječ o tome što se udiše cigaretni dim koji sam od sebe ugrožava kardiovaskularni sustav, nego da je već činjenica udisanja stranog 'tijela' štetna, bez obzira o čemu se radi.

Od ranije je poznato da i klasične i elektronske cigarete utječu na sposobnost krvnih žila da se prošire dovoljno da opskrbljuju srce dostatnim količinama krvi. Takva nuspojava često je 'okidač' kardivaskularnim bolestima, ali dosad se nije znalo koji je zajednički nazivnik dviju vrsta cigareta.

Da bi provjerili koliko je pušenje slično ili različito od vapinga provedene su dvije studije, jedna kod ljudi i jedna na štakorima. Ovi posljednji su bili izloženi četirima vrstama cigaretnog dima, od običnog duhana, do duhana s manje nikotina i dodanim mentolom, i mjerila se njihova sposobnost širenja krvnih sudova. Kod svih vrsta primijećeno je smanjenje te sposobnosti za 20-46 posto, ova gornja granica zabilježena je kod udisanja visokonikotinskog duhana, a donja kod duhana s mentolom. S druge strane, udisanje dima s mentolom ima druge štetne posljedice, pa ne donosi veliki pozitivan korak.

Studija na ljudima uključila je 120 osoba starosti od 21 do 50 godina koji su korisnici pravih ili elektronskih cigareta, ili su nepušači. Ispitanici su praćeni kroz duže vrijeme kako bi se analizirale promjene u krvi. Kad je studija završena, istraživači su otkrili da su i klasični i vaping pušači doživjeli mjerljive promjene na vaskularnim i upalnim markerima. Te su promjene bile često različite, ali nedvojbene, i nadopunjavaju se ako se koristi obje vrste pušenja. Ono što je bitno jest da ni elektronske cigarete nisu bezopasne, posebno kombinirane s klasičnim cigaretama, pa ispada da je kombiniranje — ma koliko nas marketingaši uvjeravali — štetnije od nastavka samo klasičnog pušenja.

Oni koji žele doznati više mogu se informirati na izvornim studijama, dostupnim ovdje i ovdje.