ZANIMLJIVe ČINJENICE

Zašto ne postoji Nobelova nagrada za matematiku i koliko je članova jedne obitelji osvojilo Nobelovu nagradu za fiziku

  • Autor: G.R./Hina
  • Zadnja izmjena 06.10.2019 09:23
  • Objavljeno 06.10.2019 u 09:23
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Jonathan NACKSTRAND / AFP / Profimedia

Nobelova nagrada se od 1901. godine u skladu s oporukom Alfreda Nobela dodjeljuje muškarcima, ženama i organizacijama koji su svojim radom dali veliki doprinos čovječanstvu. Švedski izumitelj i industrijalac obogatio se na razornoj snazi dinamita, ali će u povijesti ostati zapisan i po ostavštini za bolji svijet

Nobelove nagrade rođene su iz volje čovjeka, bogatog industrijalca koji je nitroglicerin pretvorio u zlato, ali je bio erudit posvećen napretku i pokrovitelj umjetnosti, znanosti i mira.

Alfred Nobel (1833-1896) godinu dana uoči svoje smrti, na pragu 20. stoljeća i uoči masovnih pokolja u dva svjetska rata, u Parizu sastavlja oporuku kojom je utemeljio danas najprestižnije nagrada u svijetu. U oporuci je kao glavnicu ostavio 31,5 milijun švedskih kruna, ili današnjih 203 milijuna eura, i odredio da se kamate svake godine dijele 'kao nagrade onima koji su tijekom godine najviše zadužili čovječanstvo'.

Prema oporuci, prvi bi se dio novca dodijelio osobi koja je najviše pridonijela znanosti na području fizike, kemije i medicine, a zatim i na području književnosti te osobi ili više njih koje su pridonijele približavanju ljudi, ograničavanju naoružanja i promicanju pacifizma.

Nobel se također pobrinuo i za osnivanje odbora koji će dodjeljivati nagrade svake godine, poput Švedske akademije koja dodjeljuje nagradu za književnost, Kraljevskog švedskog instituta koji je zadužen za nagradu za medicinu, Švedske kraljevske akademije znanosti koja bira dobitnike nagrade za fiziku i kemije i odbora od pet članova kojeg bira norveški parlament i koji dodjeljuje nagradu za mir.

Doduše, članovi obitelji pokušali osporiti Nobelovu oporuku i tek je nakon nakon trogodišnje pravne bitke nasljednik njegova bogatstva postala Zaklada Nobel. Trenutno fond za dodjelu Nobelovih nagrada zahvaljujući izdašnim donacijama i 'etički odgovornim ulaganjima' raspolaže s iznosom od 415 milijuna eura.

Godine 1968. švedska središnja banka Riksbank, najstarija banka u svijetu, u povodu svoje 300. godišnjice osnutka i u čast Alfredu Nobelu ustanovila i nagradu za ekonomiju te svake godine Zakladi Nobel stavlja na raspolaganje sumu novca koja je jednaka ostalim nagradama.

Evo pet zanimljivosti o nagradi i njezinom osnivaču.

Pjesnik Alfred Nobel

Alfred Nobel ušao je u povijest kao izumitelj dinamita. No, bio je on i vješt pjesnik i zaljubljenik u stihove Shelleyja i Byrona. Pisao je pjesme cijeli život, nekad na materinskom švedskom, ali većinom na engleskom jezikom.

'Nemam ni najmanju namjeru nazvati svoje stihove poezijom. Pisao sam i pišem samo iz razloga da ublažim depresiju ili poboljšam svoj engleski', napisao je Nobel u pismu svom prijatelju.

Nobel je 1862. u dobi od 29 godina propitivao svoj književni talent. 'Fizika je moje područje, a ne pisanje', napisao je u pismu na francuskom jednoj mladoj ženi.

U godini svoje smrti, 1896., napisao je skandaloznu tragediju u četiri čina 'Nemeza'. Nadahnula ga je Shelleyjeva drama 'Cenci' o ženi koja je ubila svog incestuoznog oca u Rimu u 16. stoljeću.

Nagrađivane obitelji 

Nakon prvih dodjela Nobelove nagrade, šestero djece je krenulo stopama svojih roditelja i samo postalo dobitnicima. Sedmo dijete, Lawrence Bragg, osvojilo je nagradu zajedno s ocem Williamom za fiziku 1915. godine. Bilo je to za Nobelove standarde u njegovim nježnim godinama. Imao ih je samo 25.

Obitelj Curie ukupno je osvojila četiri nagrade, a petu 'stekla' vjenčanjem.  Dvije su pripale Marie Curie, koja je još uvijek jedina osoba koje se time može podičiti. Nobelovu nagradu za fiziku podijelila je 1903. sa suprugom Pierrom. Nobelovu nagradu za kemiju osvojila je 1911.

Najstarija kćer Irena je dobila Nobelovu nagradu za kemiju zajedno sa suprugom Pierrom Joliotom 1935. Irenina mlađa sestra Eve Curie, jedina iz obitelji koja nije izabrala znanstvenu karijeru, udala se za Henryja Richardsona Labouissea, osvajača Nobelove nagrade za mir 1965. kada je bio na čelu UNICEF-a. 

Šveđanin Gunnar Myrdal osvojio je Nobelovu nagradu za ekonomiju, a osam godina kasnije njegova supruga Alva bila je dobitnica Nobelove nagrade za mir. 

Dobitnici nagrade u odsutnosti 

Od 1901. petorica dobitnika Nobela nisu mogla sudjelovati na svečanoj dodjeli nagrada u Oslu. 

Njemački novinar i pacifist Carl Von Ossietzky bio je u nacističkom koncentracijskom logoru kada je 1936. proglašen dobitnikom.  

Kineski disident Liu Xiaobo bio je u zatvoru 2010., a ruskog disidenta Andreja Saharova je 1975. predstavljala njegova supruga Yelena Bonner. 

Bivši poljski predsjednik Lech Walesa je 1983. godine odbio poziv na dodjelu nagrade u Oslo jer je strahovao da mu neće biti dopušten povratak u Poljsku. 

Mjanmarska oporbena liderica Aung San Suu Kyi nalazila se u kućnom pritvoru kada je 1991. osvojila Nobela. Iako joj je bilo dopušteno otputovati u Oslo, odbila je poziv iz istog razloga kao Walesa. 

Zašto ne postoji Nobelova nagrada za matematiku? 

Povjesničari su 1980-ih godina zaustavili tračeve da je partnerica Alfreda Nobela imala aferu s matematičarom Gostom Mittag-Lefflerom i da je to razlog što izumitelj nije želio odati priznanje i matematičarima. 

Postoje dva vjerojatna objašnjenja zašto nema nagrade za matematiku. 

Kada je Nobel 1895. sastavljao svoju oporuku, nagrada za matematiku je već postojala u Švedskoj i nije vidio potrebu za još jednom. 

Na početku 20. stoljeća primijenjene znanosti bile su u milosti javnosti i struke. Doprinos matematike čovječanstvu nije bio toliko očit kao što je danas. 

Posmrtne nagrade

Statut Nobelove zaklade od 1974. ne predviđa posmrtno dodjeljivanje nagrade. Prije te promjene su samo dvije osobe osvojile Nobela nakon smrti.

Glavni tajnik UN-a Šveđanin Dag Hammarskjold poginuo je u padu zrakoplova 1961., ali je proglašen dobitnikom Nobela za mir kasnije iste godine. 

Nobelova nagrada za književnost je 1931. possmrtno dodijeljena još jednom Šveđaninu, Eriku Axelu Karlfeldtu. 

Odbor je 2011. dodijelio Nobela za medicinu Kanađaninu Ralphu Steinmanu ne znajući da je liječnik preminuo tri dana prije objave dobitnika i ta je nagrada priznata.  

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!