ALPSKA EUFORIJA

Poslušajte navijačku pjesmu austrijskih nogometašica koju je napravio - Hrvat

31.07.2017 u 15:12

Kid Pex - Rot-weiß-rote Schwestern

Bionic
Reading

Ljubitelji nogometa u Austriji ovih dana imaju razloga za slavlje, a zasluge za to djelomično se pripisuju i jednom Hrvatu

U Austriji vlada velika euforija zbog prolaska njihove ženske nogometne reprezentacije u polufinale Europskog prvenstva u Nizozemskoj, a u tiskanim i društvenim medijima, pa čak i na državnoj televiziji ORF, spominje se ime Petra Rosandića.

No, ne bacajte se uzalud u potragu po nogometnim enciklopedijama i leksikonima, riječ je o reperu podrijetlom iz Zagreba, u Austriji poznatijem kao Kid Pex, čija je pjesma 'Crveno-bijelo-crvene sestre' (Rot-weiß-rote Schwestern) prva navijačka himna za jednu žensku reprezentaciju uopće i prema vlastitom priznanju nogometašica, služila im je kao mentalna priprema za utakmice.

Rosandić, koji se još kao devetogodišnjak s roditeljima preselio u Austriju, pjesmu je objavio tijekom grupne faze prvenstva i odmah je postala hit. Vrlo brzo video je pogledan više od sto tisuća puta, a austrijska ženska reprezentacija je otkrila kako je pjesma bila dio mentalnih priprema za utakmice i zahvalila se Peri video porukom s Europskog prvenstva u Nizozemskoj.

Autor: Youtube

O 'navijačkom hitu' pišu svi austrijski mediji, uključivši i najčitaniji Kronen Zeitunga, a pjesma je prikazana i u emisiji 'Dobro jutro, Austrija' na austrijskoj državnoj televiziji ORF.

Autor: Youtube

Austrijske nogometašice izazvale su pravu euforiju u domovini, gdje se nema baš često priliku uživati u uspjesima nacionalne nogometne vrste. Nadu nacije austrijski su nogometaši nakratko probudili plasmanom na prošlogodišnje Europsko prvenstvo, ali su na kraju ipak razočarali. A za kratki bljesak zaslužan je opet možda naš Pero, koji je sa svojim navijačkim hitom za mušku reprezentaciju pod nazivom 'Forza Österriech (Naprijed Austrijo)' u kratkom vremenu došao do 100 tisuća klikova.