SAD GA VIDIŠ, SAD GA NE VIDIŠ

Znanstvenici korak bliže plaštu nevidljivosti

19.03.2010 u 15:15

Bionic
Reading

Europski su znanstvenici izradili prototip plašta nevidljivosti, nalik onom u filmskom serijalu o čarobnjaku Harryju Potteru

Britanski i njemački znanstvenici stvorili su trodimenzionalan plašt koji skriva predmete lomeći svjetlosne snopove. Takav je plašt dosad igrao važnu ulogu u mnogim znanstveno-fantastičnim romanima i filmovima, a znanstvenici su sad napravili malen, ali važan korak prema njegovoj realizaciji.

U istraživanju su znanstvenici s Instituta za tehnologiju Karlsruhe i s Imperial Collegea u Londonu koristili fotonske kristale kojima su sakrili malenu izbočinu na zlatnoj površini. Njihova je studija objavljena u četvrtak u časopisu Science, a izbočina na kojoj su testirali svoj izum bila je gotovo sto posto prekrivena.

Plaštevi nevidljivosti imali su već nekoliko inačica, ali su bili učinkoviti samo u dvije dimenzije. Drugim riječima, predmeti koje su učinili nevidljivima uvijek bi bili vidljivi iz drugog kuta gledanja, treće dimenzije, dok ovaj novi plašt omogućava upravo to – potpunu nevidljivost.

Plašt se sastoji od posebnih leća koje slamaju svjetlosne valove da bi se suzbila svjetlost koja se raspršuje s male izbočine, koju su znanstvenici pokušali sakriti.

'Zasad je ovo samo lijep i uzbudljiv eksperiment koji treba pokazati što sve transformacijska optika može, a nevidljivost je uvijek bila ljudska težnja. Ovo je prvi dokaz da teorija funkcionira', rekao je Tolga Ergin, voditelj projekta.

Počeci istraživanja iz 2007. godine na američkom sveučilištu: