ZNANSTVENICI ISTRAŽILI

Zar su i kokoši pametnije od ljudskih beba?

22.06.2013 u 12:39

Bionic
Reading

Možda izraz 'pileći mozak' nije pretjerano laskav, ali u usporedbi s bebama radi se gotovo o Einsteinima, tvrde znanstvenici

Nova istraživanja pokazala su da kokoši bez problema mogu svladati brojne kompleksne vještine, poput nekih matematičkih radnji, samokontrole i osnove građevinskog inženjerstva. Djeca s druge strane tek nakon navršene četvrte godine dosežu neke slične razine.

Christine Nicol, profesorica na Sveučilištu Bristol i stručnjakinja za životinje, već 20 godina provodi istraživanje o tome i kaže da je posve pogrešno smatrati kokoši glupima, prenosi Daily Mail

Prema njezinim saznanjima, kokoši pokazuju inteligenciju već nekoliko sati nakon izlijeganja iz jajeta. Već tako malene mogu pratiti brojanje do pet, a kad im se ponude dvije grupe plastičnih jaja, gotovo bez iznimke će odabrati onu koja sadrži veći broj jaja. To će isto ponoviti i kad ih znanstvenici pokušaju prevariti premještanjem jaja iz jedne skupine u drugu.


U svom radu objavljenom pod naslovom 'The Intelligent Hen' (Inteligentna kokoš) Nicol objašnjava da se pilići rađaju i s određenim stupnjem razumijevanja fizike. To dokazuju eksperimentom u kojem su ptice pokazale puno više interesa za skice građevina koje se mogu izgraditi, nego za one koje prkose zakonima fizike.

I dok je bebama potrebno gotovo godinu dana da shvate da ono što im nije na vidiku, ne znači da ne postoji, pilići to shvaćaju odmah. Žuti pernati malci također odmah pokazuju osnovnu empatiju, sklonost planiranju i samokontroli. Primjerice, brzo će shvatiti da što dulje čekaju prije nego što počnu jesti, dulje će im biti omogućen pristup hrani.

Studije su pokazale da djeca nisu sposobna za ovakvu vrstu mentalne manipulacije prije nego što napune četiri godine.

'Kokoši možda ne mogu značajno doprinijeti matematičkom, znanstvenom ili literarnom svijetu, ali imaju kapacitet za svladavanje vještina i razvijanje sposobnosti za koje bebama ljudi trebaju mjeseci ili godine. S druge strane, ne bismo trebali pretjerivati s tim. Nijedna kokoš još nije napisala ocjenu ljudske inteligencije', rekla je Nicol.