Svjetlo na kraju pruge

Zagrepčanin zna napamet ljetni red vožnji ZET-a

02.08.2013 u 14:58

Bionic
Reading

Topla ljudska priča o bespućima Zagrebačkog električnog tramvaja - u šumi radova na cesti našao se čovjek koji će i vozače ZET-a i putnike vraćati na pravi put

U jeku radova na ulicama Zagreba jedan čovjek ulijeva povjerenje svojim susjedima poznavanjem voznih redova izmijenjenih trasa tramvaja. Nakon ubitačnog tempa od tri tjedna traganja 275 privatnih detektiva koje je angažirao ZET da spriječi dodatan kaos u prometu je našlo čovjeka koji zna kako tramvaji voze i koji to može objasniti i vozačima i putnicima. On je Milan Fisković, nezaposleni kadar, koji je nakon svršetka studija strojarstva na FSB-u u Zagrebu na Filozofskom fakultetu u istom gradu diplomirao francuski jezik i povijest umjetnosti, ali među kolegama je ostao neshvaćen. Profesore je izluđivao pametnim pitanjima, a među svojim kolegama je ostao zapamćen kao onaj koji je kompletnu ispitnu literaturu čitao u originalnim svescima, ne u kopijama ili ne daj bože priručnim skriptama. Radikalan način razmišljanja ga je krasio i nakon fakulteta, iako je na natječajima za posao redovito nabijao osjećaj krivnje i straha svim kadrovicima koji su zapošljavali svoju daleko nesposobniju rodbinu, prava poslovna prilika mu se nije ukazala. Radio je tek sezonski kao berač šparoga. U cilju spasa svoje egzistencije, javio se u politiku.

'Čak sam se upisao u neke političke stranke, ali sam im išao na živce jer sam ih stalno podsjećao što su pričali prije, a što rade nakon izbora', skromno će reći za sebe.


Sada je bez stalnog zaposlenja, zarađuje tako što svojim starijim susjedima pamti telefonske brojeve, jer se ovi ne snalaze po imenicima u mobitelu. Ukratko, taj čovjek zna sve izmijenjene trase ZET-ovih tramvaja i čak ga ne muče sitne promjene trasa koje se mijenjaju svaka dva tjedna.

'Iz ZET-a me povremeno zovu da pomognem njihovim vozačima i da im kažem trebaju li na dotičnom križanju skrenuti lijevo ili desno. Do sada nisam pogriješio', kaže naš junak.

Uzima li novac za taj plemeniti rad?

'Kako bih ja mogao uzimati novac od ZET-a pa da krivo razvozi moje penzionere kojima pamtim brojeve mobitela ili da ZET još povisi cijene karata k'o fol zbog edukacije? To ne bi bilo lijepo', zaključuje Fisković.

Nadamo se da se junak ove priče zbog ovih pet minuta slave neće razbahatiti i da će i dalje vrijedno pomagati ljudima te davati primjer ostalima kako je moguće ignorirati ovozemaljska bogatstva i u životu se zadovoljavati malim stvarima.

Prilozi News Bara na tportalu su satirično-humoristični, vijesti su izmišljene i ne treba ih shvaćati ozbiljno.