ODLUKA BEZ PRESEDANA

Ustavni sud dozvolio pijanstvo na poslu

15.01.2009 u 14:47

Bionic
Reading

Svi u Peru! Naime, ustavni sud te južnoameričke zemlje zabranjuje poslodavcima davanje otkaza zbog pijanstva na poslu. Dakle, ako voziš, ne pij, ali slobodno radi

Peruanski ustavni sud odlučio je da poslodavac ne smije dati otkaz zaposleniku koji je pijan na poslu. Na odluku bez presedana u povijesti, reagirala je vlada upozoravajući na moguće opasne posljedice.

Sve se odigralo zbog slučaja domara Pabla Caya koji je radio u gradskoj upravi u Chorrillosu i dobio nogu jer se zatekao na radnom mjestu u alkoholiziranu stanju. Ustavni sud obrazložio je kako je izgon s posla bio neopravdan jer razvaljeni Pablo nije nikome naštetio viškom promila u krvi.

Sudac Calle dodao je da neće revidirati svoju odluku, dok je ministar rada Jorge Villasante mišljenja da ublažavanje pravila o radu i nije tako dobra ideja.

Celso Becerra, šef administracije u Chorrillosu, predgrađu Lime, osudio je pravorijek ustavnog suda uz komentar kako su već otpustili četvero radnika zbog pijanstva. 'Dvojica od njih bili su vozači. Kako da im dopustimo da rade kad mogu pregaziti nekoga?'