PROBAJTE I VI!

Svjetska prvakinja u Zagrebu najavila turnir u obaranju ruke

  • Autor: Silvija Glavić
  • Zadnja izmjena 19.10.2010 11:42
  • Objavljeno 19.10.2010 u 11:42
Obaračica ruku2

Obaračica ruku2

Izvor: tportal.hr / Autor: Silvija Glavić

Da je danas živ Robert LeRoy Ripley, autor slavne rubrike Vjerovali ili ne, sigurno bi bio zainteresiran za bračno-poslovni par Jolanda Jurjević i Aleksandar Jakovac, vlasnike zagrebačkog Tiffany studija i dizajnere luksuznih svjetiljki. Naime, oni su nedavno pokrenuli novu inicijativu, nešto što bi nam se moglo činiti dijametralno suprotnim od imidža njihovog osnovnog posla, a to je – obaranje ruke

'Moja Joli i ja uvijek smo za nešto novo. Bili smo pioniri s Tiffanyjevim lampama u Hrvatskoj, pa smo pomislili zašto ne bismo doveli i novi sport. Tako smo 2009. u Zagrebu osnovali tri kluba i Hrvatski savez za obaranje ruke te se učlanili u Europski i Svjetski savez obarača ruke. Kao dopredsjednica i predsjednik našega saveza, oformili smo reprezentaciju čiji smo jedini sponzori i pokrovitelji, eto, iz čistog entuzijazma', govori Aleksandar Jakovac

Silvija Glavić

Silvija Glavić

Izvor: tportal.hr / Autor: Silvija Glavić

Obaranje ruke drevna je disciplina o kojoj svjedoče egipatski crteži iz 2000. godine pr.n.e., a onakvo kakvim ga danas poznajemo prvotno je bilo zabavom domorodaca Sjeverne Amerike i zvano Indian wrestling. Polako su ga usvojili i doseljenici, da bi se tek sredinom 20. stoljeća populariziralo među američkim studentima. No iz neformalnih ogleda bez standardiziranih pravila izvukao ga je tek 1952. godine novinar Bill Soberanes, organiziravši prvo takvo natjecanje u jednome saloonu u Kaliforniji.

Kod nas će uskoro stići, točnije 28. studenog, kad će se u zagrebačkom Hemingway baru održati Otvoreni međunarodni kup u obaranju ruke s oko 150 natjecatelja iz cijelog svijeta, a zanimljivo je da su ovih dana u obilazak stigli najbolji iz tog sporta.

Predsjednik Europskog i dopredsjednik Svjetskog saveza obarača ruke, Assen Hadjitodorov, sa suprugom, trostrukom svjetskom prvakinjom, Veronikom Bonkovom, iz Monte Carla stigao je u Zagreb te su oduševljeni gradom i prostorom u kojem će se turnir održati.

'I sam sam bio prvak u ovom sportu 1996. godine, ali zbog upale živca morao sam odustati, jer sam ostao bez snage, iako ona nije presudna u našem sportu. Obaranje ruke je kao šah, mnogo leži u taktici', kazao nam je Hadjitodorov, s čime se složila i njegova životna družica, Veronika Bonkova. Trostruka svjetska prvakinja kaže da se u njezinu sportu, baš kao i u pokeru, pobjeđuje ženskom hitrošću, taktikom i brzinom.

'Kad sam 1996. na Svjetskom juniorskom prvenstvu u obaranju ruke u rodnoj Sofiji došla navijati za sestru, odlučila sam probati i sama. Rekli su mi da sam talentirana, ali da mi nedostaje tehnike. Zapela sam, što je donijelo rezultat, a sasvim je u skladu s mojom diplomom Fakulteta za fizičku kulturu. Odnedavno sam malo usporila, jer sa suprugom vodim tvrtku Armfight za proizvodnju i trgovinu sportskim napicima i dodacima prehrani, a imamo i šestogodišnjeg sinčića kojemu moramo posvetiti što više vremena', kazala je lijepa 37-godišnja Bugarka te pozvala sve da 28. studenog dođu u Hemingway i okušaju se ruku uz ruku s najboljima.

'Svi će moći odmjeriti snagu sa svjetskim prvacima u obaranju ruke, a arbitrirat će profesionalni suci. Obećavamo vrhunski show', složili su se naši sugovornici.

Želite li sudjelovati i okušati se u obaranju ruke sa svjetskim prvacima, prijavite se na službenim stranicama Hrvatskog saveza za obaranje ruke, gdje možete saznati i sve detaljne informacije vezane uz natjecanje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi