RADIONICA NA FESTIVALU

Sudjelujte u gradnji hotela za kukce u Klovićevim dvorima

21.10.2013 u 16:11

Hotel za kukce

Izvor: Promo fotografije / Autor: Galerija Klovićevi dvori

Bionic
Reading

U sklopu popratnog programa radionica razmjene znanja i vještina festivala 'Ekstravagantna tijela: Ekstravagantne godine', u utorak, 22. listopada, od 16 do 19 sati u Galeriji Klovićevi dvori održat će se radionica na kojoj će se izrađivati hotel za korisne kukce

'Ono što zovemo bubama, nisu uvijek kukci! I nisu svi kukci štetni! Korisni kukci su prirodna zaštita svakog vrta i indikator prirodne ravnoteže okoline. Pomažu u očuvanju bioraznolikosti prostora, prirodni su oprašivači, povećavaju prinose i suzbijaju nametnike', rekla je Cvijeta Biščević, voditeljica radionice iz Udruge Parkticipacija.

Uslijed konvencionalnih metoda poljoprivrede sve više kukaca pronalazi sigurno utočište u gradskom okruženju nezagađenom štetnim pesticidima i umjetnim gnojivom te su stoga ovakve nastambe dobrodošla skloništa za prezimljavanje.

Jesen je vrijeme kada kukci traže skloništa u koja će se zavući preko zime, a hotel za kukce služi kao odličan zaklon od niskih temperatura.

Nedostatak grmlja, živica, divljih 'rubova', 'nepospremljenih' naslaga grana i lišća, starih stabala te 'čisti' travnjaci znače i manje staništa za solitarne pčele, bubamare, uholaže, zlatooke, paukove i td.


Hotele za kukce često možemo sresti u vrtovima, voćnjacima i na njivama, no ne morate imati vlastiti vrt da bi ste im pružili utočište.

Postavljanje ovakvih nastambi može poslužiti i za edukaciju ne samo o raznolikosti životinjskog svijeta već i o prirodnim metodama zaštite vrta te nam može vratiti povjerenje u prirodu umjesto u umjetne načine obrane od štetočina i bolesti.

Kako i od čega ga izraditi? Gdje ga smjestiti? Koji su to korisni kukci i čemu služe? Sve ćete to saznati na radionici izrade hotela za korisne kukce.

Više o festivalu pročitajte ovdje