GOSPODINE SMRT, IZVOLITE...

Smrt i Ništica među kineskim prezimenima

12.04.2010 u 14:35

Bionic
Reading

Nezadovoljni ste svojim imenom? Razmislite onda kako je onima, doduše rijetkima, kineskim obiteljima koje krase prezimena poput Ništica, Duh, pa čak i Smrt

Muškarac iz južnokineske pokrajine Jianxija proveo je zadnjih 20 godina sastavljajući popis neobičnih prezimena, objavila je državna televizija CCTV.

Većina Kineza dijeli nekoliko uobičajenih prezimena poput Zhang, Wang, Li, Liu i Chen. Kineski izraz za 'obične ljude' doslovno preveden glasi 'onih stotinu starih prezimena'.

No, Chenga Yingliana zagolicalo je kad je prije mnogo godina pročitao novine u kojima je otkrio osobu s prezimenom Gui, što znači 'duh', javlja CCTV. Odonda prekapa novine, knjige i druge tiskovine u potrazi za sličnim rijetkim prezimenima i dosad ih je otkrio dvije tisuće.

Našao je Ling, što znači 'ništica', Cu - 'ocat', Miao - 'sekunda' i Yi ili 'jedan'

Praznovjerje u vezi s imenom u Kini je snažno, a mnogi će roditelji dati sve od sebe da im dijete dobije ime koje daje naslutiti da će izrasti u snažna, bogata i zdrava čovjeka.

U Kini se prezime smije promijeniti, ali u izvješću se ne kaže koliko se ljudi rođenih kao Smrt ili Duh doista i odlučilo na taj korak.