ODBILE PUT NA JUG

Promrzle rode doselile se na novogradiški stadion

  • Autor: Sanja Rapaić
  • Zadnja izmjena 08.12.2010 12:10
  • Objavljeno 08.12.2010 u 11:03
Rode na novogradiškom stadionu4

Rode na novogradiškom stadionu4

Izvor: tportal.hr / Autor: Željko Idžotić

Stadion novogradiškog nogometnog kluba Sloga nedavno je dobio dva neobična stanara. Dvije rode, očito zaostale za svojim jatom koje se odselilo u tople krajeve, sletjele su na travnjak nogometnog stadiona gdje se, kako doznajemo, smrzavaju već nekoliko tjedana

Novogradiščani strahuju da bi hladni dani i snijeg koji je pred vratima mogli biti kobni za prelijepi par roda, zbog čega se nekoliko građana angažiralo oko njihovog hitnog spašavanja. Rode, iako se čine neozlijeđene, po svemu sudeći nemaju snage za dug i iscrpljujući put na jug. Nakon što su se doselile na stadion, nekoliko su se hladnih dana smrzavale i uzaludno po travnjaku tragale za hranom.

Roda Malena zimi u Brodu već 17 godina

Stjepan Vokić, domar u osnovnoj školi u Brodskom Varošu kod Slavonskog Broda već se 17 godina brine o rodi koja zbog ozlijeđenog krila ne može sa svojim jatom odletjeti na jug. Napravio joj je i pravi mali apartman prilagođen njezinim potrebama u kojemu roda, koju je nazvao Malena, zimuje. Posljednjih šest godina Malena više nije sama. Pronašla je svog pernatog partnera koji joj se svake godine u proljeće na isti datum vraća iz daleke Afrike.

Uvidjevši da ptice ne odlaze i da doslovno gladuju, trener nogometnog kluba Sloga, Boris Šalinski, počeo je izgladnjele rode hraniti ribicama koje za njih svakodnevno nabavlja. U hranjenje prelijepog pernatog para uključilo se još nekoliko građana, ali i djeca iz obližnjih kuća. Sada, za toplijih dana, rode si i same, čeprkajući po travnjaku stadiona, pronađu pokoju glistu. U međuvremenu su također otkrile da je na reflektorima koji osvjetljavaju stadion ugodno toplo, te na njima, umjesto u gnijezdu, mirno spavaju sve do jutra.

Iako su se bijele rode na stadionu poprilično udomaćile, potrebno ih je hitno, prije nego što padne snijeg, a temperature spuste ispod nule, smjestiti u adekvatno prihvatilište gdje će im biti osigurana hrana i gdje će dočekati proljeće, kada će se njihovo jato ponovo vratiti u Slavoniju.

Novogradiščani su se stoga za pomoć obratili Društvu za zaštitu ptica iz Slavonskog Broda, gdje su obećali doći po rode. No, prvo ih treba uhvatiti, a to se pokazalo kao nimalo jednostavan pothvat.

'Da imamo adekvatne velike mreže, lako bismo ih ulovili jer rode sada više nisu plašljive kao prije. Kad ih hranim, priđu mi na samo pet metara i prate me poput psića po čitavom stadionu. Sreća je da je pred nama nekoliko toplijih dana, ali kad temperature padnu ispod nule, ne znam kako će rode, koje su navikle zimu provoditi na jugu, izdržati na tako niskim temperaturama', rekao nam je Novogradiščanin Željko Idžotić. I on nakon posla odlazi hraniti rode koje je uspio i fotografirati, a na fotografijama se vidi da su obje rode i prstenovane.

Idžotić je fotografije i mailove s apelom za pomoć paru roda poslao na adrese Hrvatskog društva za zaštitu ptica u Osijek, Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode Zagreb, Zelenoj akciji i Zoološkom vrtu Zagreb. Iako su mu s nekoliko adresa stigli odgovori, osim podrške, u njima se ne nudi nikakvo konkretno rješenje, a u mailu veterinarke iz zagrebačkog Zoo vrta čak stoji da se rode ne smije hvatati.

Željko Idžotić

Željko Idžotić

Izvor: tportal.hr / Autor: Željko Idžotić

'Ako su rode neozlijeđene, onda nitko nema ovlasti loviti ih, a praktično ih je i nemoguće uloviti dok su 'na krilima'. Dakle, jedino što sada možete učiniti jest upravo to da im na jednom mjestu ostavljate hranu, po mogućnosti tamo gdje ih se može nekako stjerati u kut, i onda ih uloviti', stoji u odgovoru veterinarke Ingeborg Bata.

Bata nadalje pojašnjava i da pojava da neke rode ostanu i ne odlete s jatom u Afriku, nije tako rijetka, te da rode, dok god za njih ima hrane u prirodi, nema potrebe loviti. 'Kad nastupe velike hladnoće, ako rode više ne budu mogle do hrane, one će ili odletjeti ili će dolaziti po hranu koja im se ostavlja, što je i najvažnije za njihovo preživljavanje', pojasnila je veterinarka iz zagrebačkog Zoološkog vrta.

Novogradiščani ipak žele da plahe rode snježne vijavice ne dočekaju na vjetrometini nogometnog stadiona. Apeliraju stoga na sve koji imaju iskustva i mogu pomoći u hvatanju roda, koje bi potom bile smještene na sigurno, u azil u Slavonskom Brodu, da se jave s korisnim savjetima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi