VRHUNAC BIZARNOSTI

Privjesci sa živim ribicama hit u Kini

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.04.2011 15:07
  • Objavljeno 04.04.2011 u 13:18
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Žive ribice i kornjače zatvorene u plastičnim privjescima za ključeve sve su prodavaniji predmeti na kineskim ulicama
Li Bo

Li Bo

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

'Žive' privjeske za ključeve u kojima se nalaze vodene kornjače ili šarene ribice Kinezi doživljavaju kao amajlije, no društva za zaštitu životinja ne dijele njihovo mišljenje i nazivaju prodavače tih bizarnih predmeta običnim mučiteljima životinja.

Ipak, posao diljem kineskih gradova cvate, pišu kineske online novine Global Times ističući također da je samo u pet minuta na željezničkoj stanici Sihui u Pekingu trgovac prodao jedan privjesak s ribicom i devet s kornjačom.

Prodavači tvrde da se u obojanoj vodi u sedam centimetara dugom privjesku nalaze hranjive tvari koje ribama i kornjačama omogućavaju nekoliko mjeseci života. Premda je to možda istina, Mary Peng, osnivačica Međunarodnog centra za veterinarske poslove, kaže da životinje nikako ne mogu preživjeti tako dugo u zatvorenoj vrećici zbog nedostatka kisika.

Iako se udruge za zaštitu životinja bune protiv 'živih' privjesaka za ključeve, zapravo je to jedino što mogu učiniti jer životinje ako ne spadaju u skupinu divljih životinja, ne spadaju ni pod zakon o zaštiti životinja. Dok se zakon ne proširi na sve vrste životinja, aktivisti jedino mogu apelirati na ljude da ne kupuju privjeske i nadati se da će tržište propasti zbog nedovoljnog interesa.

Ipak, mnogi i dalje kupuju ove bizarne ukrase nadajući se da će im donijeti sreću, a postoje i oni koji ih kupuju samo zato da oslobode životinje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi