PREVAROM DO SLAVE

Pop ikone: Frank Abagnale

07.01.2011 u 09:42

Bionic
Reading

Frank William Abagnale Mlađi pet godina svog života proveo je pod tuđim imenima pretvarajući se nevjerojatno uspješno da je pilot, liječnik i pravnik. Svoju kriminalnu karijeru započeo je kao tinejdžer, a prije nego što je napunio 21 godinu bio je tražen u 26 zemalja jer je unovčio preko četiri i pol milijuna dolara lažnih čekova

Frank Abagnale rodio se 1948. u New Yorku. Bio je treće od petoro djece Franka Abagnalea Starijeg i njegove supruge, Francuskinje Paulette. Kad je Frank imao 16, njegovi roditelji su se rastali, a Frank je bio jedino dijete čiji je odgoj preuzeo otac.

Prvu prevaru Frank Mlađi izvršio je kad je od oca dobio kreditnu karticu kako bi mogao kupovati gorivo za auto. U dogovoru s raznim djelatnicima benzinskih crpki širom New Yorka, koji su radili lažne naplate njegovoj kartici, Frank je napravio dug od 3.400 dolara koji je njegov otac na kraju platio kamataru koji mu se pojavio na vratima. Normalne račune koji su stizali u pošti Frank je bacao u smeće prije nego ih je otac uspio vidjeti.

Nakon svog prvog susreta s tuđim novcem, koji nije bilo teško trošiti, Frank Abagnale postao je klijent raznih banaka, te pokrivao minuse na računima novcem s drugih bankovnih računa. No s vremenom je morao početi stvarati nove identitete kako bi mogao nastaviti održati takav život.

Kako su mu apetiti rasli, Frank je usavršio falsificiranje čekova, a onda je svom repertoaru dodao i besplatna putovanja avionom te odsjedanje po hotelima širom svijeta na račun zrakoplovne tvrtke Pan American World Airways. Od svoje 16. do 18. Frank Abagnale posjetio je 26 zemalja na oko 250 letova. Potpuno besplatno preletio je oko milijun i pol kilometara te na račun zrakoplovne tvrtke jeo, pio i spavao u hotelima.

Prevara zrakoplovne tvrtke bila je jednostavna jednom kad je uspostavio svoju izmišljenu pilotsku personu. Pretvarao se da je pilot koji nije na dužnosti koji ide nekamo gdje ga čeka vlastiti let, a kad su mu povremeno nudili da malo pilotira odbio je pod izlikom da nikad ne leti nakon što je pio.

Frank Abagnale bio je toliko uspješan u svojim izmišljenim zanimanjima da je jedan cijeli semestar proveo predavajući sociologiju na Sveučilištu Brigham Young u saveznoj državi Utah pod imenom Frank Adams. Oko godinu dana pretvarao se da je doktor Frank Conners u bolnici u Georgiji - i to ne bilo kakav liječnik, već šef odjela za pedijatriju

Život Franka Abagnalea u brojkama od 16. do 21. godine

Kilometri koje je preletio do svoje 21. godine: oko 1.500.000

Broj država u kojima je bila izdana potjernica za njim: 26

Broj država koje su zatražile njegovo izručenje kad je ulovljen u Francuskoj: 12

Novac koji je ukrao lažnim čekovima do svoje 21. godine: oko 4.500.000 dolara

Broj bjegova iz ruku vlasti: 2

Broj država koje je posjetio do svoje 21. godine: 26

Kao šef odjela uspješno je delegirao bilo kakav stvaran posao, no nakon što je jednom skoro uzrokovao smrt djeteta napustio je svoje doktorsko zanimanje i bacio se na pravo. Frank Abagnale prošao je ispit za pravnika u Louisiani te sa 19 godina počeo raditi u uredu državnog tužitelja.

Istovremeno, dok se još s vremena na vrijeme vozio avionom kao pilot Robert Black, radio je posao kod državnog tužitelja koji se uglavnom sastojao od donošenja kave i sličnih zadataka. No u istom uredu radio je mladi pravnik s pravom diplomom s Harvarda koji je ubrzo počeo propitkivati tko je zapravo njegov kolega.

Policija je Franka napokon ulovila u Francuskoj kad je imao 21 godinu. Dvanaest zemalja zatražilo je njegovo izručenje.

Nakon što je odslužio šest mjeseci u zatvoru Perpignan, Francuska ga je izručila Švedskoj koja ga je osudila na šest mjeseci u Malmu. Poslije Švedske Frank Abagnale trebao je biti izručen Italiji, no umjesto Talijanima, Šveđani su ga izručili vlastima SAD- a koje su ga osudile na 12 godina zatvora. U prvih pet godina iz zatvora je pobjegao dva puta, jednom na njujorškom aerodromu JFK, a drugi put iz zatvora u Petersburgu u Virginiji. Cilj mu je bio pobjeći u Brazil, koji nije imao dogovor o izručenju s Amerikancima.

Čak i u samom zatvoru uspio je još jednom izvesti prevaru. Frank Abagnale uspio je uvjeriti čuvare da je zapravo inspektor na tajnom zadatku koji provjerava stanje u zatvorima. Zahvaljujući tome njegov boravak u zatvoru u Petersburgu prije bijega bio je znatno ugodniji nego što je trebao biti.

Nakon pet od 12 godina zatvorske kazne vlada SAD-a ponudila je Franku da besplatno radi za policiju u zamjenu za smanjenje kazne. Osim što je FBI-u pomagao uloviti kriminalce slične sebi pokušao je i naći posao kojim će plaćati račune, no nije mu uspijevalo zadržati običan posao zbog kriminalnog dosjea.

Na kraju se dosjetio prodavati svoje znanje o prevarama istim ljudima koje je dotad pljačkao. Na temelju svog bogatog iskustva Frank Abignale napokon je uspio naći pošten posao - podučavao je banke kako spaziti i uloviti prevarante.

Zahvaljujući svom poslovnom uspjehu u ulozi savjetnika za sigurnost Frank Abagnale kasnije je osnovao svoju tvrtku Abagnale & Associates koja ga je učinila milijunašem, a čije su metode otkrivanja i izbjegavanja prevara i danas vrlo uspješne.

Osim što je uspješan poslovni čovjek, Frank Abagnale također predaje na Akademiji FBI-a. Živi u Tulsi u Oklahomi sa suprugom s kojom se oženio godinu dana nakon što je počeo pošteno živjeti i ima tri sina, od kojih jedan radi za FBI.

Njegov je život danas svjetski poznat zahvaljujući Stevenu Spielbergu koji je snimio film 'Ulovi me ako možeš' s Leonardom DiCapriom i Tomom Hanksom u glavnim ulogama. Film je snimljen po istoimenoj knjizi.