RIJEDAK PRIMJERAK

Osječki ZOO dobio preslatkog albino klokana

06.07.2013 u 10:33

Albino klokan

Izvor: Promo fotografije / Autor: Zoološki vrt Osijek

Bionic
Reading

Simpatije djelatnika i posjetitelja pokupio je mladi snježnobijeli albino klokan, inače vrlo rijedak primjerak, koji je ujedno i prvi u osječkom ZOO vrtu

Timaritelji osječkog ZOO-a u početku nisu shvatili da je maleni klokan albino dok nije provirio iz majčina tobolca u svibnju.

U posljednjih nekoliko tjedana se prvi albino klokan u Osijeku odvažio istražiti svoju nastambu s ostalim, podosta tamnijim, pripadnicima skupine.

Da je bio rođen u svom prirodnom staništu u Australiji, vjerojatno bi već postao obrok nekoj drugoj životinji jer albino životinje se u divljini jako ističu i predatori ih lako pronađu, pišu stranice osječkog ZOO-a


Albinizam karakterizira nedostatak pigmenta melanina i pogađa jednog čovjeka na 20.000 ljudi. Iako je ovaj odnos vjerojatno usporediv i kod životinja, njihovu nisku stopu preživljavanja, čini se, teško je izmjeriti.

Jedina opasnost ovome neobičnom valabiju u našem ZOO-u mogle bi biti opekline od sunca s obzirom na vrlo osjetljive ružičaste oči i njuškicu, no, s dosta sjenovitih stabala i sjenica u nastambi, i to je mala vjerojatnost.