KUGLA ZAMIJENILA KOCKU

Nova Rubikova zagonetka konačno na tržištu

06.07.2009 u 10:46

Bionic
Reading

Rubikovih 360, nova mozgalica Ernőa Rubika, izumitelja Rubikove kocke, kreće u prodaju od sljedećeg tjedna

Mađarski profesor Ernő Rubik (64), čija je popularna kocka od 1980. godine prodana u 350 milijuna primjeraka, posljednjih je godina intenzivno radio na novoj zagonetki. Rubikovih 360 je prozirna plastična kugla koja na sebi ima šest malih kugli različitih boja. Igrač mora obojane kugle iz unutrašnje plohe preseliti na odgovarajuće vanjske kroz samo dvije rupe.

Bazirana na principu originalne Rubikove kocke, kugla će se naći u prodaji sljedećeg tjedna u Velikoj Britaniji po cijeni od 18 funti. David Hedley Jones, potpredsjednik tvrtke, je rekao: 'Nema baterija i izgleda vrlo lagano. Zapravo je strašno komplicirana, ali postoji par trikova kako lagano riješiti problem.'

Londonski dućan Hamleys je već dobio preko tisuću upita i narudžbi za kuglu, a prodaja će se odvijati i preko interneta.

Ernő Rubik je kocku patentirao 1974. godine, a svjetski je hit postala čim je 1980. prvi put izvezena iz Mađarske. Interes za kocku se do danas nije smanjio te na YouTubeu postoji preko 40.000 video klipova s uputama za brza rješenja.