KULIČKA IZ ČEŠKE

Nova gibonica očarala mužjaka u zagrebačkom ZOO-u

29.08.2012 u 11:48

Bionic
Reading

U Zoološki su vrt grada Zagreba stigle dvije kapibare iz Švicarske te gibonica iz Češke. Sve su se životinje brzo sprijateljile sa starosjediocima

Gibonica Kulička stigla je iz Zoološkog vrta u Plzeňu, a u zagrebačkom ju je vrtu dočekao Kent, petnaestogodišnji mužjak. Prema svojoj gošći isprva je pokazivao kavalirsku suzdržanost, no prijateljstvo se vrlo brzo razvilo u ljubav.

Gibone u životinjskom svijetu nazivaju i šumskim pjevačima. Naime, ti čovjekoliki majmuni glasno pjevaju kako bi zaveli partnera, učvrstili vezu te obilježili svoj teritorij. Poznati su i kao najspretniji akrobati među primatima. Imaju najduže ruke od svih čovjekolikih majmuna i njima se koristite kao kukama dok se vješto njišu po granama.

U prirodi žive u kišnim i listopadnim šumama do 2.400 metara nadmorske visine od Indije preko Indonezije do Kine. Kao i ostali čovjekoliki majmuni spadaju među ugrožene vrste, a kako bi se uključio u njihovu zaštitu, Zoološki je vrt grada Zagreba sudjelovao u Eazinoj kampanji 'Godina čovjekolikih majmuna'. Broj gibona u prirodi se smanjuje zbog uništavanja njihova životnog prostora sječom šuma, širenjem poljoprivrednih zemljišta i izgradnjom cesta. Nestaju i zbog prodaje mladunaca za kućne ljubimce, a u nekim dijelovima Azije trguju i njihovim mesom.

Istodobno kad i Kulička, u Zoološki vrt grada Zagreba stigle su dvije kapibare rođene u Zürichu prošle godine. Nastambu će dijeliti s petogodišnjim mužjakom Dirkom. Ti simpatični glodavci brzo su se sprijateljili, a timaritelji koji se brinu o njima, nadaju se da će prijateljstvo prerasti i u nešto više.

Uživaju dane provoditi u vodi. Naime, drugo ime za kapibaru je vodenprase, jer im je život vezan uz vodena područja. U prirodi žive u blizini jezera, rijeka i močvara u Južnoj te Srednjoj Americi, a budući da mogu doseći težinu od 70 kilograma, riječ je o najvećim glodavcima na svijetu.