PREMIJERA U RIJECI

Ne propustite operu na klingonskom u Hrvatskoj!

07.02.2012 u 13:49

Bionic
Reading

Nakon što je u rujnu 2010. godine na Zemlji prvi put izvedena opera na klingonskom jeziku, nizozemski teatar u veljači gostuje u Rijeci, pa će i hrvatska publika imati prilike pogledati ovo avangardno djelo

Svi zaljubljenici u 'Zvjezdane staze', ljubitelji SF-a, avanturisti i sve znatiželjnici u Rijeci će 25. veljače doživjeti nešto potpuno drugačije. S početkom u 20 sati gledatelji će se u Hrvatskom kulturnom domu Sušak nakratko osjetiti putovanje kroz galaksiju te doživjeti Q'onoS, planet Klingonaca, u operi na klingonskom jeziku

Opera 'U', nizozemskog teatra Zeebelt, poslije svjetskog uspjeha 2011. imamo prilike gledati premijerno u Hrvatskoj. 'U', što u prijevodu znači univerzum ili svemir, klasična je glazbena bitka u kojoj se koriste instrumenti do sada nikad viđeni na Zemlji.

Devedesetominutna predstava govori o Kahlessu, prvom klingonskom caru, a izvodi ga nizozemski glazbeno-kazališni ansambl Klingon Terran Research Ensamble.

Floris Schoenfeld, umjetnički ravnatelj ansambla KTRE, neposredno pred svjetsku premijeru 2010. godine govoreći o nastanku opere kao polazišnu točku njihovog rada, osim detaljnog proučavanja 'Zvjezdanih staza', naveo je tekst opere i stari traktat pod nazivom paq’jachchcu, što prevedeno s klingonskog znači 'Knjiga savršenog krika'.

U izradi libreta sudjelovao je i Marc Okrand, američki lingvist koji je početkom osamdesetih za potrebe serije 'Zvjezdane staze' izmislio klingonski jezik.

Prodaja karata
za ovaj jedinstveni događaj počinje u utorak, 7. veljače, a ulaznice se po cijeni od 142 kune mogu nabaviti u Muzeju informatike Peek&Poke, turističkoj agenciji My Travel i Dallas Music Shopu u Rijeci. Gledateljima koji dolaze izvan Rijeke omogućena je putem portala Locusto (www.locusto.com) online kupovina karata

Organizatori su također pozvali gledatelje da sačuvaju ulaznice te da ih iskoriste za prigodan after parti koji će se održati na brodu Arca Fiumana, gdje će biti organizirana i degustacija bloodwinea i klingonsko-hrvatskog specijaliteta G(r)a(g)H.