YAYBOTE, NEMOJ ME...

Najduhovitiji blog na hrvatskom webu

30.09.2010 u 07:11

Bionic
Reading

'Tu postam, tu me cijene', moto je rijetko dobrog satiričnog hrvatskog bloga koji unosi humor u nedovoljno zabavan i počesto nedodirljiv svijet politike, aktivizma i socijalne problematike u obliku kratkih stripova. Yaybote je relativno mlad blog, ali bez sumnje zaslužuje pažnju čitatelja

Tko je Yaybote? To nitko ne zna. Ne zna se čak ni stoji li iza bloga jedna ili više osoba. Ono što sa sigurnošću znamo jest da se radi o nekome tko osim smisla za humor posjeduje i odlične takozvane 'bullshit detektore', neovisno o tome radi li se o izjavama ili slikama koje treba izdvojiti i pogledati još jednom.

Ako dosad i niste zalutali na stranicu Yaybote.blogspot.com, neće vam biti teško prepoznati glavne likove stripova. No, u moru kratkih satira, viceva u obliku stripova, našla su se i dva videouratka. Posljednji u nizu nedavno je otkriven dokumentarni zapis emisije 'The History of European Cities' BBC-ja koji se osvrće na aktualne događaje vezane uz problem Varšavske te promatra Zagreb i njegovu prošlost u kontekstu europskih metropola.

U namjeri da saznamo malo više o ideji, smjeru i cilju bloga, porazgovarali smo s autorom (za potrebe pojednostavljivanja teksta, pretpostavit ćemo da se radi o jednom autoru) koji se krije iza službenog maila navedenog na stranicama bloga.

Ideju su, kaže, pokrenuli upravo akteri oko kojih se stripovi vrte. 'Svi oni koji su u medijskom prostoru udarali šakom publiku u oko, pokrenuli su Yaybote, kako bi mogao referirati na sve te događaje kroz humoristični, perverzni i jednostavno drukčiji način', kaže bloger i dodaje da među likovima nema svog favorita ni miljenika jer, karakterno gledajući, svako ima svoju osobinu i sam je za sebe unikatan.

S obzirom na sadržaj bloga, začudio nas je malen broj komentara ispod pojedinih postova. Ipak Yaybote nam je otkrio da komentare glavnih aktera, njihovih sljedbenika ili trećih strana uglavnom dobiva na službenu mail adresu te da najbolje namjerava uskoro anonimno objaviti na blogu. O svojim odgovorima na komentare rekao je:

'Yaybote je prije svega kulturni projekt, takvim tonom odgovara se na sve komentare. No, iznenadili biste se kakvi sve poznati kulturnjaci zapravo znaju biti kočijaškog vokabulara. Njihov identitet nećemo otkriti zbog njihovog dobra.'

Premda satira sama po sebi nosi subjektivan predznak ili čak zauzima stranu, Yaybote nema tu namjeru, pa nije rado s nama podijelio vlastite političke stavove niti je htio stati na nečiju stranu, primjerice u slučaju Varšavske, koji čini velik dio sadržaja njegova bloga: 'Yaybote zadržava mišljenje da su čitatelji oni koji bi trebali dokazati tko je u pravu, a tko u krivu. Ankete na blogu pokazat će istinu kroz vrijeme.'

Čak je i mišljenje o slobodi izražavanja izrazio diplomatski, smatrajući da se radi o 'pluralističkoj državi u kojoj bi bilo kakav način i pristup humoru trebao biti prihvaćen'. Namjera bloga je u tom smislu potaknuti ljude i prikazati im drugu, moguću stranu aktera stripova.

Ako želite zaviriti u drugu stranu hrvatske stvarnosti, učinite to na stranici Yaybote.blogspot.com

Zagreb u epizodi 'Povijest europskih gradova'