NOVI TREND

Može li zaživjeti pokret izbjegavanja ogledala?

20.08.2012 u 12:13

Bionic
Reading

Grupa žena polagano odustaje od promatranja u ogledalo s namjerom da prestanu biti opsjednute svojim izgledom. Sve je to dio novog trenda nazvanog 'mirror-fasting' (izbjegavanje ogledala) koji se širi među američkim blogericama

Novi pokret, koji je u SAD-u pokrenula grupa blogerica, preporučuje svim ljudima suzdržavanje od gledanja u ogledalo. To čak uključuje i izbjegavanje bacanja pogleda u izloge, monitore i bilo koje druge 'prozore' koji imaju efekt ogledala.

Autumn Whitefield-Madrano
, 36-godišnja freelance spisateljica iz Queensa u New Yorku, rekla je za Observer: 'Shvatila sam da imam izraz lica za ogledalo. Svaki put kad se pogledam malo jače otvorim oči, uvučem obraze i povučem bradu prema dolje kako bi izgledala bolje. Zbog toga sam se počela osjećati tašto.'

Autumn je zato pokrenula svoj prvi eksperiment u svibnju 2011. Izdržala je bez gledanja u ogledalo mjesec dana i tvrdila da se nakon tog razdoblja osjećala smirenije. 'Nisam se htjela više gledati, jer sam se stalno osjećala loše u vezi svog izgleda i bila sam zabrinuta koliko zapravo vremena provedem razmišljajući o tome kako izgledam', rekla je.

Blogerica Kjerstin Gruys (29), diplomirana sociologinja iz San Francisca, apstinirala je od gledanja u ogledalo godinu dana uoči vjenčanja. Na svom blogu Mirror Mirorr… Off the Wall napisala je: 'Naučila sam puno bolje odvojiti svoj izgled od samopouzdanja, a to je vjerojatno najskrivenija tajna kako se osjećati ljepše.'

Nedavna studija ranije ove godine objavljena u časopisu Behaviour Research and Therapy otkrila je da se Britanke u ogledalo pogledaju u prosjeku 38 puta dnevno, a muškarci to učine 'samo' 18 puta.

No Kate Fox, socijalna antropologinja s Centra za socijalna istraživanja u Oxfordu, rekla je da je izbjegavanje ogledala još samo jedan način fiksiranja na izgled kod žena. 'Po meni, to izaziva narcisoidnost više nego povremeno gledanje u ogledalo kao što to normalne osobe čine', rekla je Fox.

Drugo istraživanje provedeno među tisuću tinejdžera u dobi između 12 i 18 godina pokazalo je da petina britanskih tinejdžerki priznaje da se jedva može pogledati u ogledalo. Gotovo trećina njih želi smršaviti, a 63 posto osjeća pritisak da promijeni izgled, prenosi Telegraph.