BEZ MIŠA DO PORNOGRAFIJE

Mozak bira - Marilyn Monroe ili Johnny Cash

28.10.2010 u 10:08

Bionic
Reading

Kalifornijski znanstvenici našli su pojedinačne moždane stanice kojima odlučujemo sviđa li nam se Marilyn Monroe ili Johnny Cash. Rezultati tog istraživanja otvaraju mogućnosti korištenja računala samo mislima

Iako su znanstvenicima zanimljiviji rezultati novog istraživanja zbog otkrivanja raznih tajni ljudskog mozga, njihova otkrića možda omoguće korištenje računala samo mislima. Tim znanstvenika s Kalifornijskog tehnološkog instituta otkrio je kako mozak može odabrati koju će od dvije slike promatrati tako da pojača aktivnost jedne moždane stanice, a zaustavi aktivnost druge.

Ove rezultate omogućilo je potpuno nevezano medicinsko istraživanje koje se bavi liječenjem teških oblika epilepsije. Moran Cerf koji je predvodio istraživanje kaže da centar za obradu podataka u ljudskom mozgu ima rezervu kako ne bi izgubili tu funkciju.

Caltechov znanstvenik Itzhak Fried prije pet godina otkrio je da svatko od nas ima moždanu stanicu odgovornu za prepoznavanje poznatih ličnosti. Nazvao je tu stanicu 'neuron Halle Berry'

Nakon što su znanstvenici napravili računalo koje može prepoznati neurone koji se pale na određenu slavnu ličnost iskoristili su ga kako bi na ekranu prikazali o kome se radi. Drugim riječima, računalo je čitalo misli pacijenata dokle god su mislili o određenoj slavnoj ličnosti.

Kad su na ekranu prikazali Marilyn Monroe i Johnnyja Casha i zamolili 12 dobrovoljaca da maknu jednu od dvije slike samo razmišljanjem o tome, u 69 posto slučajeva računalo je prepoznalo što pacijenti žele i uklonilo je sliku jedne od zvijezda. Budući da se radi o osobnim preferencijama, Moranu Cerfu za sada je teško zamisliti praktičnu primjenu ovih spoznaja te će se radije koncentrirati na dublje uvide o djelovanju ljudskog mozga.