ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Milijuni vlasnika zanemaruju svoje ljubimce

16.12.2013 u 15:58

Bionic
Reading

Milijuni vlasnika zanemaruju ljubimce, barem kad su u pitanju nužne šetnje, pokazala je nova studija. Primjerice, jedan od triju pasa ne može ili nema priliku trčati i igrati se svaki dan

Unatoč sve jačim i sve glasnijim zastupnicima prava životinja, sve manje vlasnika ljubimaca svojim psima omogućava dovoljno vježbe što dovodi do pretilosti pasa (oko trećine pasa ljubimaca je pretilo). Glasnogovornik vodeće britanske humanitarne udruge za brigu oko ljubimaca (PDSA), koja je provela istraživanje, rekao je da je sve više 'bolesnih, usamljenih, agresivnih i pretilih pasa'.

Gotovo četvrtina kućanstava u Britaniji ima psa, no 35 posto, odnosno 2,7 milijuna ljubimaca nedovoljno se kreće. Također, od 2011. narastao je broj pasa koji pet sati i dulje ostaju sami kod kuće.

Veterinari upozoravaju da takvo zanemarivanje, koliko god namjerno ili nenamjerno bilo, može dovesti do problema u ponašanju, primjerice konstantnog lajanja, griženja i uništavanja predmeta.

Stephen Goward, biheviorist iz PDSA-a, rekao je: 'Psi trebaju društvo drugih životinja ili ljudi. Trebaju i svakodnevno istrčavanje i slobodu da istražuju i otkrivaju nova mjesta.'


Više od polovice vlasnika ljubimce i dalje hrani ostacima unatoč strogim upozorenjima veterinara. Većina ih prema saznanju udruga za zaštitu životinja nije ni svjesna potreba životinje premda ljubav nije upitna i premda je 91 posto vlasnika zabrinuto za zdravlje ljubimca.

'Znakovi da ljubimac iz nekog razloga pati i da nije sretan nisu uvijek jasni i očiti kao što ljudi misle. Primjerice, pas kojeg konstantno hranite slatkišima može na prvi pogled pokazivati znakove sreće i veselja, ali ono kako mu to šteti što se težine tiče i narušavanja zdravlja, kao i problemi koji se iz toga mogu razviti, poput artritisa ili bolesti srca, sve to može biti kobno', rekla je Nicola Martin iz udruge PDSA.

Također je dodala da šest od deset vlasnika pasa nije svjesno zakona o držanju kućnih ljubimaca i osnovnih potreba koje trebaju biti zadovoljene da bi životinja bila sretna i zdrava.

Istraživanje je pokazalo i da je jedna od četiriju mačaka pretila i da ih milijuni nisu cijepljeni. Čak 65 posto zečeva vlasnici ostavljaju same premda su društvena bića i trebaju druge zečeve.